Banii europeni sunt mai scumpi decât cei de la FMI şi Banca Mondială

Autor: Dinca Thomas 28.03.2011

Ministerul de Finanţe plăteşte do­bânzi care variază între 2,37% şi 3,37% pe an pentru primele trei tranşe din acordul de împrumut cu Uniunea Europeană, cos­turile fiind mai scăzute în cazul finanţărilor de la Banca Mondială, de 2% pe an, şi pentru tranşele primite de la FMI, 2,3% pe an, potrivit datelor din Strategia de administrare a datoriei publice guverna­mentale 2011-2013.

România a primit până în prezent 4,85 mld. euro de la Comisia Europeană. A pa­tra tranşă, în sumă de 1,2 mld. euro, a fost virată joi. Uniunea Europeană a emis în săptămâna anterioară obligaţiuni în valoare de 4,6 mld. euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a finanţa programul de sprijin des­tinat Irlandei şi împrumutul acordat României. Ministerul Finanţelor a primit de la FMI jumătate din tranşa a doua în sep­tembrie 2009 şi încă jumătate din tranşele trei şi patru în februarie 2010. Cumulat, suma virată Trezoreriei a fost de aproxi­mativ 2,4 mld. euro.

Acordul cu organismele internaţionale se va încheia la finele acestei luni, însă programul va continua sub forma unei înţelegeri de tip preventiv, în cadrul căreia FMI şi CE vor pune la dispoziţia României 5 mld. euro, bani care vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă. România va trage, în contextul noului aranjament, un împrumut de 400 mil. euro de la Banca Mondială, care nu a mai fost acordat în programul actual.