Seara lui Emil C100ORAN la Viena

Autor: Pop Ioan 29.03.2011

O seară specială dedicată lui Emil Cioran la 100 de ani de la naşterea acestuia va avea loc la Viena, pe 7 aprilie, cu concursul Institutului Cultural Român din capitala Austriei şi al Societăţii Austriece de Radiodifuziune şi Televiziune ORF, sub genericul "Cioran. Abgeklärter Müßiggänger".

Seara anunţată ca highlight în programul din aprilie al Casei Radio din Viena va debuta cu proiecţia introductivă a unui montaj croit special pe tema serii din documentarul "Apocalipsa după Cioran" (Gabriel Liiceanu & Sorin Ilieşiu, 1995) şi va continua cu un dialog public pe scena Radiokulturhaus ORF la care vor participa Mădălina Diaconu, conferenţiar al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Viena şi Peter Kampits, decanul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Viena. Dialogul va fi moderat de reputatul jurnalist cultural Alfred Koch, care a dedicat în cursul lunii martie un ciclu de emisiuni radio filosofului român.

Forţa de iradiere culturală a lui Cioran este ilustrată de concertul ce va încheia seara de 7 aprilie. Reputatul ansamblu de muzică contemporană exxj, condus de Peter Burwik, va interpreta o lucrare a compozitorului austriac Franz Koglmann dedicată lui Cioran: Nocturnal Walks. Koglmann este considerat "creierul jazzului austriac contemporan" şi creează inovator în zona de întâlnire a jazz-ului cu muzica contemporană. Compoziţia prezentată în seara de 7 aprilie a avut premiera absolută la Sibiu în 2007 în cadrul programelor capitalei culturale şi porneşte de la "Simfonia Numărul 27" a lui Joseph Haydn (cunoscută şi sub numele de "Simfonia Sibiului") şi opera lui Emil Cioran. O înregistrare cu vocea lui Emil Cioran însoţeşte întreaga piesă.