Raiffeisen: Nu ştim dacă veniturile pot creşte, trebuie să ne eficientizăm operaţiunile

Autor: Liviu Chiru 29.03.2011

Eficientizarea operaţiunilor ră­mâne la vârful listei priorităţilor pentru Raiffeisen, în condiţiile în care veniturile au scăzut anul trecut mai repede decât cheltu­ie­lile curente, ceea ce a trimis raportul cost/ venituri la 64,5%.

"Chiar şi cu o majorare a creditelor, nu ştiu dacă pot creşte veniturile. Este foarte im­por­tant să eficientizăm operaţiunile", spune Ste­ven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank. În 2009, raportul cost/ve­ni­turi (unul dintre cei mai importanţi indicatori de eficienţă) fusese de 60%.

Van Groningen nu a prezentat o ţintă în privinţa majorării soldului creditelor anul acesta, însă a precizat că deja împrumuturile nou-acordate depăşesc rambursările pe toate segmentele. Creşterea ar trebui să fie mai însemnată în zona corporate.

Soldul creditelor acordate a urcat anul trecut cu 18%, până la 3 miliarde de euro. "Am avut creşteri pe toate segmentele, iar în 2010 nu am mai externalizat nimic", a precizat Van Groningen. În anii trecuţi banca înregistra o parte din creditele vândute în bilanţurile unor subsidiare din străinătate ale grupului austriac.

Raiffeisen a înregistrat anul trecut venituri operaţionale de 448 de milioane de euro, în scădere cu 8% faţă de anul precedent. Cu toate că şi-a majorat volumul finanţărilor acordate într-un ritm de două cifre, veniturile din do­bânzi au avut o creştere de o singură cifră, în condiţiile în care marja de dobândă s-a îngustat. Şi veniturile din comisioane au cres­cut marginal, însă Trezoreria a avut o contribuţie mai mică, după câştigurile extraordinare din 2009. În schimb, cheltuielile opera­ţionale au scăzut anul trecut abia cu 1%, până la 266 de milioane de euro, ceea ce a condus la deteriorarea raportului cost/venituri.

Spre comparaţie, BCR, cea mai mare bancă locală după active, a raportat anul trecut un raport cost/venituri de 36,9%, în creştere uşoară de la 34,4% în 2009.

BRD, a doua bancă după active, a avut anul trecut un raport cost/venituri de 39%, în scădere de la 42% în anul precedent.

"Diferenţa este dată de volumul activelor", explică Bogdan Popa, directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank. Banca operează o reţea de 559 de unităţi teritoriale, iar la sfârşitul anului trecut activele totalizau 5,11 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de 2009.

În schimb, BRD are active de 937 de unităţi, dar şi active de peste 11 mld. euro. BCR are active de 16,4 mld. euro şi o reţea teritorială de 668 de unităţi.


Program de emisiuni de note de 1,5 mld. euro pe mai mulţi ani


Managementul Raiffeisen va propu­ne acţionarilor să aprobe în cadrul Adunării Generale de la sfârşitul lunii aprilie un program de emisiuni de note pe termen mediu, care va asigură diversificarea bazei de finan­ţare şi accesarea de fonduri cu maturităţi mai lungi.

"Programul va fi multivalută şi va permite accesarea de resurse cu maturităţi mai lungi de un an. Titlurile în lei vor fi emise conform legislaţiei româneşti, cele în euro conform legislaţiei din Germania sau Luxemburg. Vom avea o limită de 1,5 miliarde de euro", spune Bodgan Popa. Deocamdată nu există un orizont cert pe care proiectul de lansare de emisiuni se va întinde. "Am putea să lansăm prima emisiune de note în semestrul al doilea sau la începutul anului 2012."

Raiffeisen a mai accesat finanţări de pe piaţa de capital locală, cu o emisiune de obligaţiuni în lei de echivalentul a 34 mil. euro, lansată în mai 2004. Titlurile au avut o maturitate de trei ani.


Propunerea Guvernului la "Prima casă" e complicat de pus în practică

Raiffeisen nu a luat încă decizia dacă va mai participa la programul "Prima casă", în condiţiile în care Guvernul le-a propus ban­cherilor să mute o parte din garanţiile primite pentru creditele vândute până acum pentru a acoperi vânzările de noi împrumuturi. Practic, Guvernul nu va suplimenta plafonul de garanţii faţă de cel de până acum (un miliard de euro pentru ediţia din 2009 şi şi încă 700 mil. euro pentru ediţia 2010, din care o parte de 200 mil. euro a fost realocată pentru 2011).

"Fiind garantat doar în proporţie de 50%, creditul va avea un alt profil pe cerinţele de capital şi provizioane. Problema nu e do­bânda, ci abaterea de la politicile de creditare. Nu poţi să dai un credit foarte ieftin cu avans de numai 5%", a spus Van Groningen, precizând că Raiffeisen nu a luat încă decizia dacă va mai participa la program. În schimb, el spune că la un avans de 15%, dobânzile pot coborî la niveluri atractive.