Interes surpriză pentru aderarea la Euro: Elveţia curtează moneda unică, după aprecierea francului

Autor: Radu Racu 30.03.2011

Exportatorii elveţieni spun că aprecierea monedei naţionale este un "coşmar pentru toată lumea" iar aderarea la moneda unică europeană ar fi benefică pentru naţiunea care rămâne din ce în ce mai mult în urma rivalilor de pe continent, scrie Bloomberg.

Thierry Stern, preşedintele consiliului de administraţie al producătorului de ceasuri Patek Philippe , a declarat într-un interviu publicat săptămâna trecută că aprecierea francului "este un coşmar pentru toată lumea. Trebuie să ne adaptăm. Ceva se va întâmpla. Nu ştiu exact când, însă într-o zi se va întâmpla".

Exporturile Germaniei vor depăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde de euro


Exporturile Elveţiei continuă să piardă teren în faţa Germaniei, companiile încercând să depăşească dificultăţile generate de o monedă care s-a apreciat puternic în ultimele 12 luni faţă de euro şi dolar. Ambele ţări au beneficiat de cererea globală pentru produsele lor, însă ieftinirea monedei europene a ajutat vânzările şi creşterea economică din Germania.

Francul elveţian s-a apreciat cu 11% în ultimele 12 luni faţă de euro, investitorii căutând în Elveţia un refugiu în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Preşedintele băncii centrale a Elveţiei, Philipp Hildebrand, a declarat recent că avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninţă economia. Exporturile, care generează circa jumătate din Produsul Intern Brut al ţării, au crescut cu 7,1% în trimestrul al patrulea din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În Germania, vânzările la export au urcat cu 15% în aceeaşi perioadă.

Prognozele pentru anul acesta indică o creştere economică de 1,95% în Elveţia şi 2,6% în Germania.

"Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie mult mai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult în ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar poziţionate în cazul ambelor ţări", a declarat Alexander och, economist la UniCredit Group Munchen.