Închiderea centralei de la Fukushima va dura 30 de ani

Autor: Livadariu Andreea 30.03.2011

Scoaterea din uz a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, care presupune extragerea şi depozitarea substanţelor radioactive, ar putea dura trei decenii, costul operaţiunilor care trebuie suportat de compania japoneză de utilităţi TEPCO fiind evaluat la 1.000 de yeni (12 mld. dolari, 8,65 mld. euro), scrie Bloomberg.


Patru din cele şase reactoare ale centralei au devenit nefuncţionale după ce a fost necesară injectarea de apă de mare pentru răcire, după ce sistemele de reglare a temperaturii au fost distruse de tsunami-ul ce a urmat cutremurului din 11 martie. Potrivit primului-ministru Naoto Kan centrala urmează să fie scoasă din uz în totalitate. El a adus în discuţie problema sistemului de siguranţă în caz de tsunami al centralei şi a criticat faptul că standardele de siguranţă au fost prea scăzute.


Durata de cel puţin 30 de ani pentru scoaterea din uz a centralei nucleare de la Fukushima se datorează procesului complicat care stă la baza unei asemenea operaţiuni. După ce vor fi răcite, reactoarele afectate vor fi dărâmate, iar substanţele radioactive vor fi înlăturate şi depozitate, spune Tomoko Murakami, cercetător în domeniul nuclear din Japonia. Procesul va dura mai mult decât în cazul centralei Three Mile Island din SUA, când scoaterea din uz a reactorului s-a întins pe o perioadă de 12 ani, este de părere Hironobu Unesaki, profesor de inginerie nucleară la Universitatea Kyoto.