Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig în februarie

Autor: Ciprian Botea 30.03.2011

Creditele noi pentru populaţie şi pentru companii, atât în lei cât şi în euro, s-au scumpit în februarie cu până la două puncte procentuale, în timp ce dobânzile la depozite au continuat să coboare, ceea ce arată că bancherii încearcă din nou să îşi rotunjească marjele de câştig.
Dobânda medie la creditele noi acordate clienţilor îndividuali a crescut cu un punct procentual în februarie şi a ajuns la 13,5% pe an, în linie cu tendinţa înregistrată în prima lună a anului, arată datele BNR.

Creşterea se datorează în mare parte majorării costului finanţării pe piaţa monetară deoarece bancherii au menţinut sau chiar au redus marjele de dobândă, spun jucătorii din piaţă. Totodată, în ultimele săptămâni au apărut semnale tot mai puternice că băncile încearcă să atragă clienţi la credite cu dobânzi mai mici.

"Creşterea dobânzilor s-ar putea datora actualizării indicilor de referinţă deoarece marjele băncilor nu au fost mai mari. Piaţa tinde către o aliniere a marjelor de dobândă pe palierul de 5%, faţă de 6-7% anul trecut. Băncile mari, care sunt şi cele mai active în piaţă în acest moment, au redus deja marjele de dobândă şi cred că ceilalţi jucători se vor alinia având în vedere că cererea rămâne scăzută", a comentat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.

Costul mediu la depozitele interbancare pe trei luni (principalul indicator după care sunt calculate dobânzile la credite) a urcat în februarie la 5,75% pe an de la 5,25% pe an în luna anterioară din cauza reducerii lichidităţii pe piaţă. Costul banilor pe piaţa monetară a început să scadă însă în ultimele săptămâni, acţiune dublată şi de o reducere mai agresivă a marjelor practicate de bănci.

"Scăderea marjelor de dobândă a început în ultimul trimestru al anului trecut, dar reduceri mai agresive au fost vizibile abia la sfârşitul lui februarie şi în martie. Acum avem în premieră dobânzi mai mici la creditele negarantate în lei decât la cele în euro", mai spune Bidian.

Creşterea din februarie a dobânzilor le-a permis însă băncilor să-şi crească marjele de câştig (diferenţa dintre dobânda medie la credite şi cea la depozite) deoarece bonificaţiile plătite pentru fondurile atrase de la clienţi au continuat să scadă. Astfel marja de dobândă la lei a urcat de la 5,3% în ianuarie la 6,4% luna trecută, ajungând la maximul ultimului an. Marjele de câştig acoperă costurile cu neperformantele, costurile operaţionale şi cele cu rezervele minime obligatorii şi generează o parte din profitul băncilor.

De asemenea, dobânda medie la creditele noi în lei acordate companiilor a crescut cu aproape două puncte procentuale luna trecută, până la 11,2% pe an.

Scumpirea mai accentuată a finanţărilor pentru companii vine în condiţiile în care pe lângă creşterea costului finanţării, bancherii a trebuit să acopere şi majorarea cu peste o jumătate de punct procentual a dobânzilor la depozitele plătite de companii.

Soldul depozitelor companiilor a scăzut constant în ultimele luni, ajungând la echivalentul a 67 miliarde lei la sfârşitul lui februarie, în condiţiile în care bonificaţiile s-au apropiat de pragul de 5% pe an, adică mult sub rata de 7,6% a inflaţiei. Pentru a încuraja economisirea bancherii s-au văzut nevoiţi să majoreze cu 0,6 puncte procentuale dobânzile la depozite, care au revenit la nivelul înregistrat în primăvara anului trecut, de 5,7% pe an.

Şi creditele în euro s-au scumpit cu un sfert de punct procentual în februarie, la 5,82% pe an în cazul populaţiei şi 5,63% pe an în cazul companiilor, chiar dacă dobânzile la depozite au scăzut pentru ambele categorii de clienţi.

Bidian spune însă că în perioada următoare dobânzile ar trebui să se stabilizeze pe un palier mai jos decât în 2010, costurile urmând să scadă atât pentru creditele cu garanţii, cât şi pentru cele de nevoi personale.