Guvernul cere bancherilor să continue „Prima casă“ la aceleaşi costuri, dar cu garanţii la jumătate

Autori: Alexandru Moise , Ovidiu Bărbulescu - Mediafax , Liviu Chiru 30.03.2011

Bancherii au trei luni la dispoziţie să hotărască dacă vor să participe în continuare la programul "Prima casă", în condiţiile în care Guvernul le propune să mute jumătate din garanţiile utilizate până acum pentru a acoperi creditele pe care ar urma să le vândă, iar condiţiile de cost şi avans să rămână aceleaşi.

Totodată, Guvernul a decis în şedinţa de ieri să permită participarea în program şi a per­soanelor care deţin deja o casă cu o suprafaţă de cel mult 50 de metri pătraţi, precum şi a clienţilor care au trecut de 35 de ani.

"Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi "primul venit, primul servit". Între bănci va fi posibil transferul portofoliului de garanţii", a spus premierul Emil Boc după şedinţa de guvern de ieri.

Practic, Guvernul nu doreşte să mai aloce garanţii suplimentare, faţă de plafonul utilizat până acum de 1,5 miliarde de euro. În schimb, bancherii ar trebui să accepte ca pentru creditele deja vândute în "Prima casă" să fie redusă garanţia la jumătate. Plafonul astfel eliberat ar putea fi folosit pentru a acoperi tot în proporţie de 50% credite pe care ar urma să le vândă în cadrul programului.

Guvernul cere ca în continuare să fie păstrate cerinţele pentru un avans de minim 5%, iar costurile să se încadreze în aceleaşi plafoane - Euribor la trei luni plus cel mult 4 puncte la euro, respectiv Robor la trei luni plus cel mult 2,5 puncte la lei.

Bancherii privesc însă cu rezervă aceste propuneri.

"Există o cerere constantă pe piaţă pentru creditele «Prima casă». Dar dacă se schimbă profilul de risc, reglementările privind adec­varea capitalului îţi cer să modifici ceva - ori preţul, ori alţi parametri, cum ar fi avansul", comentează Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, un jucător de talie medie. Banca a participat la toate ediţiile de până acum ale programului "Prima casă", dar cu plafoane reduse de garanţii.

Steven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, spunea la începutul săptămânii că cerinţele Guvernului sunt dificil de pus în practică, întrucât combinaţia de avans redus şi dobânzi mici reprezintă o abatere de la politicile normale de creditare.

El a arătat că la un avans de 15%, dobânzile pot coborî la niveluri atractive, mai multe bănci având deja astfel de oferte.

În favoarea costurilor reduse pledează calitatea foarte bună a portofoliului - statul a dat doar 21 de despăgubiri băncilor la "Prima casă" la peste 35.000 de credite vândute.

Bancherii nu pot fi obligaţi însă să accepte modificarea contractelor semnate, ceea ce înseamnă că jucătorii care aleg să nu mai participe la program în continuare vor păstra garanţia integrală pentru creditele deja vândute.