Fuziunile şi achiziţiile din 2011, cu firme aflate în dificultate

Autor: Ioana David 30.03.2011

Numărul tranzacţiilor de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte în acest an, însă majoritate vor fi cu firme aflate în dificultate, a fost concluzia din această seară a evenimentului ZF Dinner, în cadrul căruia ZF a lansat anuarul Top Tranzacţii.

"2011 va fi un an al tranzacţiilor de salvare şi mai puţin un an în care vânzătorii sunt dornici să facă exit pentru motive uzuale în piaţa de fuziuni şi achiziţii", a spus Bogdan Stoica, partener al casei de avocatură Popovici, Niţu şi Asociaţii.

El a estimat pentru acest an o creştere cu 10% a numărului de tranzacţii în timp ce valoarea cumulată a acestora ar urma să atingă 1,6 miliarde euro.

Cristian Nacu, partener la compania poloneză de investiţii Enterprise Investors consideră că "Investitorii vor putea intra la cumpărare atunci când va fi mai multă vizibilitate în piaţă. Am tot respectul pentru antreprenorii români care au supravieţuit, dar este şi meritul celor care le-au permis să supravieţuiască. Băncile au fost mai blânde".

Pe de altă parte Radu Stoicoviciu , partener al PricewaterhouseCoopers, a subliniat faptul că valoarea redusă a pieţei de fuziuni şi achiziţii este cauzată şi de percepţia managerilor companiilor din România. Firma a făcut un sondaj care arată că doar 3% dintre managerii din România consideră că există oportunităţi de creştere printr-o achiziţie, în timp ce în UE media este de 16%. "O creştere de 10% ar fi nemaipomenită anul acesta", a spus Stoicoviciu.