Gitenstein: Privatizaţi energia prin Bursă dacă vreţi să atrageţi investiţii

Autor: Andrei Chirileasa 31.03.2011

România ar trebui să-şi privatizeze companiile energetice prin Bursă, după modelul polonez, doar aşa putând atrage investiţiile necesare pentru modernizarea şi eficientizarea sectorului energetic, a declarat ieri ambasadorul Statelor Unite ale Americii Mark Gitenstein.



Discursul ambasadorului american, susţinut cu ocazia deschiderii şedin­ţei de tranzacţionare de la Bursă, a cuprins afir­maţii dure privind modul în care sunt administrate companiile de stat din sectorul energetic, privind crearea celor două companii energetice naţionale, precum şi privind donaţia realizată de Romgaz către bugetul de stat.

O mare parte din discursul său reia şi întăreşte temele lansate în dezbatere în ultimele luni de reprezentanţii grupului american Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), care încearcă să convingă Guvernul să vândă pe Bursă pachete de acţiuni la companiile energetice de stat, la care FP este acţionar minoritar.

"De ce este piaţa de capital importantă? Nu poate exista creştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România va necesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorul şi nu o piedică în calea redresării economice a României", a declarat Gitenstein, precizând că "acest lucru nu se va realiza atât timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii".

El a arătat că Polonia este cel mai potrivit exemplu pentru România privind modul în care privatizarea activelor statului prin intermediul pieţei de capital şi vânzarea de acţiuni către populaţie pot ajuta la dezvoltarea economiei, prin scăderea preţului la energie, accesul la mai multe resurse energetice, dar şi construirea de autostrăzi şi poduri care ar contribui la apariţia de noi afaceri şi locuri de muncă.

"Polonia a reuşit nu oferind tratament preferenţial aliaţilor politici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei, ci folosindu-şi piaţa de capital.

Sub supravegherea unor manageri financiari respectaţi, aceste active au fost oferite pe o piaţă transparentă şi deschisă celui care a dat cel mai bun preţ. În cele din urmă, acţiunile multora dintre aceste companii de stat vor fi deţinute de către cetăţenii polonezi de rând. Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România. Românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii", a precizat Gitenstein.

El a criticat apoi efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat în doi "campioni energetici naţionali" în loc să se analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial. "Aşa cum am spune în America, acesta este un efort de "rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic" pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat, faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri."

Gitenstein s-a referit şi la contractele preferenţiale oferite de Hidroelectrica în ultimii zece ani băieţilor deştepţi din energie, care au determinat pierderi semnificative de profit şi investiţii insuficiente în companie, dar şi la folosirea de către Guvern a companiilor de stat pe post de "puşculiţe", în cazul donaţiei de 400 mil. lei de la Romgaz, pe care a calificat-o drept un abuz.

Ambasadorul american s-a referit însă şi la listarea Fondului Proprietatea ca exemplu că "pe piaţa de capital şi chiar şi în sectorul energetic din România se întâmplă şi unele lucruri bune". El a arătat că Fondul Proprietatea joacă un rol important prin prezenţa sa în consiliile de administraţie ale compani­ilor energetice de stat.

"Reprezentanţii Fondului Proprietatea din consiliu trag la răspundere aces­te companii în cazul unor decizii gre­şite şi se asigură că guvernul acţionează în mod responsabil. De pildă, Fondul Proprietatea a contestat aşa-numita "donaţie" făcută de către Romgaz guvernului. Fondul Proprietatea a contestat şi ideea greşită de creare a "campionilor energetici", a explicat Gitenstein. El a arătat că prin transferul unor pachete de acţiuni în aceste companii de la stat în portofoliile investitorilor privaţi, Fondul Proprietatea va avea mai mulţi aliaţi în lupta împotriva acestor abuzuri.


Mark Gitenstein
(foto, în centru), ambasadorul SUA, a deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la BVB susţinând un discurs despre necesitatea dezvoltării pieţei de capital prin privatizarea marilor companii energetice. El crede că românilor ar trebui să li se ofere şansa de a deţine acţiuni în aceste companii:

"În Polonia există peste 1.500.000 de investitori individuali, cetăţeni polonezi de rând care se trezesc în fiecare dimineaţă, conduc până la locul de muncă şi câştigă un salariu. În România există probabil mai puţin de 10.000 de mici investitori. Acest lucru trebuie să se schimbe."