BNR a eliberat valută pentru că inflaţia mare nu lasă loc de reducere a dobânzii

Autori: Liviu Chiru , Ciprian Botea 31.03.2011

BNR a ales alternativa de a elibera valută pentru bănci prin redu­cerea rezervelor minime obli­gatorii pentru a da un impuls economiei, în condiţiile în care accelerarea inflaţiei nu mai lasă loc acum pentru o reducere a dobânzii-cheie la lei.

Din mai anul trecut BNR a "îngheţat" dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an.

"Vedem decizia BNR ca pe o încercare de a sprijini creşterea economică pe fondul acumulării unor presiuni inflaţioniste care limitează posibilitatea reducerii dobânzii-cheie", spune Eugen Sinca, analist în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală.

Inflaţia anuală a accelerat la 7,6% în februarie, pe fondul scumpirii alimentelor şi carburanţilor, iar analiştii au ajuns deja să considere că BNR va rata ţinta de inflaţie şi în 2011. BNR estima în februarie că inflaţia va încetini la 3,7% la sfârşitul anului, apropiindu-se de ţinta formală de 3%.

Precedenta reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută data din no­iembrie 2009, când Consiliul de Administraţie al BNR s-a reunit într-o şedinţă extraordinară. Atunci, BNR a eliberat băncilor valută pentru a permite Trezoreriei să vândă obligaţiuni.

"Prin aceste decizii sunt avute în vedere conservarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie şi de redresare pe baze sănătoase a economiei", notează reprezentanţii BNR în comunicatul emis după şedinţa de ieri a Consiliului de Administraţie.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD, a doua mare bancă locală după active, con­sideră că BNR a încercat să dea un mesaj pozitiv.

"Din nefericire, pe partea de dobândă este dificil deoarece, pe de o parte presiunile inflaţioniste ar justifica o creştere a ratei de dobândă la lei. Pe de altă parte, natura nemonetară, ci, dimpotrivă, fiscală a presiunilor inflaţioniste ar deteriora până la anulare o încercare de corecţie/combatere a acestora prin instrumente monetare", spune Libocor. El se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda-cheie neschimbată pe parcursul anului, deşi o majorare nu poate fi exclusă.

Potrivit estimărilor din piaţă, prin reducerea RMO la valută de la 25% la 20%, BNR a eliberat băncilor circa un miliard de euro.

"Măsura va avea un impact pozitiv asupra economiei. Băncile vor deveni mai agresive în procesul de creditare a sectorului privat, prin sumele şi dobânzile oferite", apreciază Mela­nia Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Pe parcursul lui 2010 atât companiile, cât şi populaţia şi-au majorat soldul datoriilor în valută. În schimb, creditul în lei s-a contractat, bancherii admiţând că în continuare diferenţialul de dobândă este prea mare.

"Este necesară evaluarea continuă a tendinţelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, în vederea asigurării unei evoluţii adecvate a creditării în lei faţă de cea în valută", precizează reprezentanţii BNR.

Mişcarea de ieri a BNR nu a fost anticipată de niciun analist, piaţa aşteptând la unison încă o decizie de menţinere a coordonatelor politicii monetare.

După anunţul deciziei, cotaţiile euro/leu au înregistrat oscilaţii uşoare în jurul pragului de 4,12 lei pentru un euro, în condiţiile în care unii jucători au considerat că BNR a dat un semnal de relaxare a politicii monetare, ceea ce ar justifica un leu mai slab.


Cum vede BNR mediul economic