Mai bine consumaţi decât să economisiţi: Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Autor: Ciprian Valentin Botea 03.04.2011

Dobânda medie la depozitele populaţiei a scăzut cu o jumătate de punct procentual în primele două luni din 2011 şi a ajuns la 7,1% pe an la sfârşitul lui februarie.



În paralel inflaţia a urcat la 7,6%, astfel că deponenţii s-au trezit că dobânda încasată de la bancă nu mai ţine pasul cu creşterea preţurilor.

Inflaţia a urcat uşor peste dobânda medie la depozite din vara lui 2010 ca urmare a majorării TVA, dar decalajul s-a accentuat în februarie, când preţurile alimentelor au răbufnit şi au urcat inflaţia cu 0,6 puncte procentuale. Dobânda reală (diferenţa dintre inflaţie şi dobânda afişată) ar trebui să reintre în teritoriul pozitiv, pe măsură ce impactul majorării fiscalităţii se va tempera, spun analiştii.

"Dobânzile la depozite ar trebui să devină real pozitive în perioada următoare, pe măsură ce impactul majorării TVA se va evapora. Era normal ca dobânzile să scadă în ultimele luni deoarece numărul promoţiilor s-a redus. Cred însă că vom vedea în continuare promoţii la depozite", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.


Fără oferte promoţionale, dobânzile la depozite scad

În prezent, pe piaţă mai există doar câteva oferte care afişează dobânzi peste rata de 7,6% a inflaţiei, în timp ce multe bănci au coborât deja bonificaţiile spre pragul de 6% pe an.

Diferenţa dintre inflaţie şi dobânda medie este resimţită mai puternic decât se vede în realitate de către deponenţi, care trebuie să plătească şi impozitul pe venit de 16%, precum şi comisioanele percepute de bănci.

În ciuda scăderii dobânzilor, clienţii individuali au continuat să economisească în ultimul an şi la sfârşitul lui februarie aveau la bănci depozite în moneda naţională de aproape 66 miliarde lei (16 mld. euro), în creştere cu 7% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Soldul depozitelor în lei s-a majorat cu peste un miliard de lei pe parcursul lunii februarie.

Analiştii se aşteaptă ca depozitele în bănci ale populaţiei să crească şi în lunile următoare, susţinute de un sentiment de prudenţă în rândul consumatorilor şi de majorarea venitului disponibil.


Oamenii încă nu au curaj să consume

"Vedem mai multă cumpătare în rândul clienţilor. Aceştia nu sunt chiar euforici şi în continuare tind să economisească mai mult decât să consume. În plus salariile în sectorul public au crescut şi leul s-a apreciat, ceea ce înseamnă o creştere a venitului disponibil al populaţiei", consideră Anghel.

Întărirea leului înseamnă implicit o presiune mai mică asupra clienţilor cu împrumuturi în valută.

Dobânzile plătite de bănci la depozitele în lei pentru populaţie nu mai depăşesc 7,75% pe an în prezent, în condiţiile în care la începutul anului trecut existau încă oferte care afişau bonificaţii de două cifre. Lichiditatea crescută din piaţă, reflectată într-o scădere a costurilor la care băncile se împrumută între ele, a pus presiune şi pe dobânzile la depozite, scăderi importante fiind înregistrate şi în cazul produselor promoţionale.

"În acest moment există lichiditate suplimentară în piaţă, iar dacă această lichiditate va fi absorbită în credite, atunci va trebui să apară şi dobânzi promoţionale la depozite. Cererea de credite este însă scăzută, dar ar putea fi revigorată odată cu promoţiile de Paşte", mai spune Lucian Anghel.


Creditele se ieftinesc mai greu

Scăderea dobânzilor la depozite a început să se reflecte în ultimele săptă­mâni şi în costul creditelor, în special cele ipotecare, după ce în ianuarie şi februarie bancherii scumpiseră împrumuturile.

Dobânzile plătite companiilor au scăzut mult mai rapid în ultimul an şi s-au apropiat de pragul de 5% pe an. Din cauza slăbirii economisirii companiilor, bancherii au majorat cu o jumătate de punct procentual dobânzile plătite companiilor, până la circa 5,7% pe an. Bonificaţiile achitate companiilor sunt însă cu două puncte procentuale sub rata inflaţiei.

În februarie depozitele companiilor au scăzut cu 4% şi au ajuns la 44 miliarde lei (10,5 mld. euro).