Vineri, 13 mai, ora 10.00. INS anunţă dacă am ieşit sau nu din recesiune

Autor: Cristian Hostiuc 03.04.2011

Institutul Naţional de Statistică(INS) va anunţa public vineri dimineaţa, pe 13 mai, ce ce a făcut economia (Produsul Intern Brut - PIB) în trimestrul I, iar în cazul în care rezultatul va fi pozitiv comparativ cu trimestrul 4 2010, România poate declara oficial că a ieşit din recesiune.

Conform procedurii, datele se transmit în dimineaţa zilei, cu embargou orar, devenind publice începând cu ora 10.00. Întrucât procedura de estimare a PIB (semnal) pe trimestrul I nu permite finalizarea calculelor înainte de 13 mai, orice fel de informaţii de această natură precedând această dată nu au caracter oficial, nu sunt şi nu pot fi atribuite INS, a precizat Statistica.

Deşi analizele sunt mai complicate, acceptarea oficială este că la două trimestre consecutive de creştere, economia iese din recesiune. În trimestrul IV din 2010 faţă de trimestrul III, creşterea a fost de 0,1%. Dacă această creştere de 0,1% nu va fi revizuită în sens negativ atunci când vin datele finale şi dacă în trimestrul I 2011 economia va fi pe plus, atunci se pune punct unei perioade de aproape doi ani în care România a scăzut continuu pierzând peste 13 miliarde de euro din PIB şi a adus în insolvenţă peste 20.000 de firme cu afaceri de 11 miliarde de euro.

Rezultatul PIB-ului de 13 mai este mai aşteptat ca niciodată de guvernanţi, bancheri, analişti, manageri, FMI - care îşi pun speranţa că economia va reintra pe creştere şi că vor putea să vândă această ştire pozitivă unei populaţii extrem de nervoase, debusolate şi plină de datorii faţă de tot ce s-a întâmplat în ultimii doi.