Noul acord cu FMI este „preventiv“ doar în intenţie. Mai luăm bani?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 03.04.2011

Guvernul şi BNR au cerut FMI ca actualul acord de finanţare aprobat la sfârşitul lunii martie să fie de tip stand-by, la fel cu cel semnat în 2009, singura deosebire fiind "intenţia" autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri.

Formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă efectiv bani de la FMI şi CE, întorcând astfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spirala îndatorării", respectiv la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externi contractând alte datorii de la ei.

După doi ani de ajustări dramatice, concretizate în disponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA, România încă nu îndrăzneşte să aplice pentru programe de tip "linie de credit flexibilă" sau "linie de credit preventivă". Linia de finanţare flexibilă a fost creată de FMI special pentru ţările care nu înregistrează dezechilibre macroeconomice mari, dar au nevoie de o protecţie împotriva efectelor crizei financiare globale. Polonia a fost a doua ţară care a apelat la linia de creditare flexibilă a FMI, după Mexic.

În cazul creditelor de urgenţă acordate de FMI unor ţări precum România, Ungaria şi Ucraina, instituţia a solicitat îndeplinirea unor criterii stricte, precum reducerea deficitului bugetar şi a dezechilibrelor externe. Autorităţile şi FMI nu exclud continuarea recesiunii şi în acest an, prognozând o scădere de 0,5% în 2011, în scenariul pesimist. România mai are experienţa unui acord stand-by preventiv, încheiat în iunie 2004. Atunci programul nu a fost finalizat, fiind încheiată doar prima evaluare.