Gheţea a primit un nou mandat de preşedinte al CEC

Autor: Liviu Chiru 05.04.2011
Ministerul Finanţelor a schimbat doi vicepreşedinţi ai băncii şi a aprobat majorarea capitalului cu 13 milioane de euro.


CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliului statului, îşi va majora capitalul cu 52,9 milioane de lei (aproape 13 mil. euro) din profitul pe anul trecut şi încorporarea unor rezerve.

La Adunarea Generală a Acţionarilor în care a fost aprobată majorarea de capital a numit şi un nou consiliu de administraţie, care aduce doi vicepreşedinţi noi în echipa de conducere - Andrei Stamatian şi Andrei-Răzvan Micu -, în timp ce Radu Gheţea a primit un nou mandat de preşedinte. Mandatele vor în­cepe în luna mai şi au o durată de patru ani.

"Majorarea era necesară, pentru a consolida banca. Suficientă însă nu este, pentru că deşi avem o solvabilitate mare, de 17,18%, avem şi proiecte foarte îndrăzneţe care se pot realiza numai dacă există angajamentul pentru majorări de capital, dacă va fi nevoie în anumite momente", a comentat pentru ZF Radu Gheţea. Proiectele sunt legate de creşterea creditării, dar şi implementarea unui sistem informatic nou.

După această majorare, capitalul social al CEC Bank a trecut de pragul de un miliard de lei (aproape 255 mil. euro). În ultimii patru ani banca a încorporat din profiturile realizate circa 400 de milioane de lei, însă statul nu a reuşit să convingă autorităţile europene să îi permită să aducă fonduri suplimentare, deşi a existat un proiect de capitalizare accelerată a CEC.

Vrem să ne menţinem cota de piaţă

Gheţea nu a prezentat ţinte explicite în privinţa profitului sau a creşterii creditării pentru 2011. "Avem ţinte să creştem creditarea şi depozitele atrase, însă nu la nivelurile de acum doi ani, când aveam ambiţii de 15%. Baza de raportare a crescut, iar noi ne-am schimbat nişa, acum sunt concentraţi pe agricultură, unde creditele se dau pe termen scurt. Ţintele din buget sunt mai mult pe rulaje", spune Gheţea.

CEC Bank a încheiat anul trecut cu o cotă de piaţă de 6,37% pe active, poziţionându-se astfel în liga băncilor mari, iar Gheţea spune că obiectivul pentru anul acesta este menţinerea la acest nivel, pe o piaţă în care competiţia revine. Banca a încheiat anul trecut cu active de 21,7 miliarde de lei (5,1 mld. euro), în creştere cu 4%. Profitul brut a fost de 65 mil. lei.

"Noi urmărim să avem un echilibru între profit, cota de piaţă şi realizarea proiectelor noastre", spune Gheţea, care este şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).


Membri noi în consiliul de administraţie

Din luna mai banca va avea un nou prim-vicepreşedinte, Andrei Stamatian, care a ocupat anterior funcţia de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. El îl va înlocui pe Gheorghe Carabaşan. Stamatian, 34 de ani, fusese numit la conducerea RBL în septembrie 2009 şi lucrase pentru Raiffeisen din 2005. Cristian Tudorancea, vicepreşedinte responsabil cu cardurile, a fost înlocuit cu Andrei-Răzvan Micu, consilier al ministrului finanţelor. De asemenea, a fost prelungit mandatul de vicepreşedinte al Mihaelei Popa, în timp ce postul de vicepreşedinte ocupat în prezent de Mirela Iovu va fi desfiinţat.

Totodată, unul dintre membrii neexecutivi ai consiliului, Dan Tudor Lazăr, a fost înlocuit de Valentin Mavrodin. Mandatele celorlalţi membri neexecutivi - Ciprian Badea, Bogdan Drăgoi, Mihai Gogancea-Vatasoiu, Ene Dinga, Gheorghe Pogea şi Dragoş Bănesc - au fost reînnoite.