Ca să nu fie nevoită să majoreze taxele, Ungaria spune „nu“ Pactului Euro+

Autor: Catalina Apostoiu 05.04.2011

Ungaria a refuzat să adere la pactul de competitivitate Euro+ propus de Uniunea Europeană nefiind de acord cu un singur punct al acestuia, cel privitor la armonizarea sistemelor fiscale, a declarat ministrul ungar de externe Janos Martonyi, citat de Portfolio.hu.

Aderarea ar putea fi posibilă la o dată ulterioară, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, Ungaria doreşte ca ţările care au iniţiat pactul să clarifice ce înseamnă armonizarea taxelor pe profitul companiilor, a adăugat ministrul ungar.

Comentariile acestuia ar putea reprezenta o schimbare prudentă de poziţie a guvernului ungar faţă de declaraţiile făcute anterior.

Martonyi a criticat, deşi nu în mod direct, ţările membre mai mari ale UE pentru faptul că acestea se aşteaptă ca ţările de la periferia Europei să ia măsuri care le sunt nefavorabile din punctul de vedere al politicii economice. "Pentru a fi competitivi trebuie să ne păstrăm independenţa în domeniul taxelor; avem nevoie de competiţie la nivel fiscal", a declarat Martonyi.

El a arătat că Ungaria a indicat întotdeauna cu claritate care sunt punctele cu care nu poate fi de acord. Ţările membre din afara zonei euro pot adera la pactul de competi­tivitate mai târziu de aseme­nea, a declarat el.

Ministrul ungar a subliniat că faptul că Ungaria rămâne deocamdată în afara pactului nu înseamnă că ţara nu doreşte să adopte moneda unică euro­­peană. Dimpotrivă, a declarat Martonyi, adăugând că în momentul în care va întruni criteriile zonei euro, Ungaria va dori să adere la uniunea monetară europeană.

Primul-ministru ungar Vik­tor Orban a declarat recent în Parlament că guvernul este de acord cu cinci din cele şase principii ale pactului. Punctul considerat inacceptabil de către Ungaria se referă la armonizarea taxelor corporatiste, care contravine intereselor ţării, potrivit lui Orban. "Nu avem nici cea mai mică intenţie de a majora taxele. Nu vom participa la un pact care ne-ar cere acest lucru", a declarat premierul ungar.

Pactul Euro+ este o înţelegere între ţările din zona euro, la care au aderat şi câteva state din afara uniunii monetare printre care şi România, care are drept rol îmbunătăţirea competitivităţii economice şi a stabilităţii.