Ministerul Dezvoltării anunţă că va face o sală polivalentă cu 50 de milioane de euro

Autor: Gabriel Razi 05.04.2011

Compania Naţională de In­vestiţii, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dez­voltării Regionale şi Tu­rismului (MDRT), a lansat ieri un anunţ de intenţie privind construcţia unei săli polivalente de 20.000 de locuri, în valoare de 50 de milioane de euro. Reprezentanţii MDRT au declarat pentru Mediafax că proiectul ar putea fi dezvoltat în sectorul 2 al Capitalei.

Proiectul urmează să fie realizat în doi ani şi jumătate, iar procedurile de adju­decare pentru acest contract urmează a fi demarate în luna iulie a acestui an. Banii pentru realizarea acestui proiect vor proveni din bugetul de stat, din bugetul MDRT şi din alte surse de finanţare. În prezent cea mai mare sală din Bucureşti în care pot fi organizate întreceri sportive sau concerte este Sala Polivalentă din Parcul Tineretului. Această sală are o capacitate de 6.000-8.000 de locuri.

La începutul acestui an Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a lansat Programul Naţional "Săli Poli­valente", prin care urmează să fie construite 30 de săli polivalente cu capa­cităţi de 5.000, 10.000 şi 15.000 de locuri în reşedinţe de judeţ.

Proiectul, ce urmează a fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), implică realizarea de investiţii cu o valoare de aproximativ 320 de milioane de euro în următorii şase ani. Statul român va plăti în medie 10,6 milioane euro pentru fiecare din cele 30 de săli polivalente ce urmează a fi construite.

Finanţarea programului "Săli Poliva­lente" ar urma să se facă cu bani de la bu­getul de stat, fonduri de la bugetele locale, cre­dite externe şi parteneriate public-private. În nota de fundamentare a hotărârii privind aprobarea Programului "Săli Po­livalente" aceste investiţii sunt justificate prin faptul că "infrastructura sportivă este veche, deteriorată şi nu mai corespunde standardelor internaţionale".

În urmă cu patru ani compania germană Hochtief, prezentă şi în România, a construit în Ucraina un stadion de fotbal pentru 40 de milioane de euro.

"Hochtief Germania a construit în perioada aprilie 2005-septembrie 2007 un stadion de fotbal la Dnipropetrovsk, în costul proiectul a fost inclusă şi demolarea vechiului stadion", a declarat pentru ZF, Luminiţa Mihai, director de marketing al Hochtief Sollutions România.

Stadionul construit de Hochtief în Ucraina la Dnipropetrovsk este acoperit şi are o capacitate de 31.000 de locuri, 550 de locuri la clasa business, loje cu 300 de locuri, restaurant cu 600 de scaune şi două săli în care pot fi organizate diverse evenimente. Stadionul din Dnipropetrovsk a fost luat în considerare pentru a găzdui meciuri de fotbal de la Campionatul European de Fotbal din 2012, organizat de Polonia şi Ucraina.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii nu au răspuns până la în­chiderea ediţiei întrebărilor ZF în legătură cu acest proiect de investiţii.