Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3%

Autor: Adelina Mihai 05.04.2011

Banca Naţională a anunţat ieri, prin Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mu­gur Isărescu, că este de acord cu reducerea cu 3% a contribuţiilor sociale plătite de angajatori, ceea ce ar însemna o veste bună pen­tru firmele private, în condiţiile în care acestea au făcut peste 700.000 de con­cedieri din 2009 (când s-a decis majorarea CAS cu 3,3%) până în prezent.

"Imediat ce sunt îndeplinite condi­ţiile pentru reducerea CAS, trebuie apli­­cată această măsură. Se pare că im­po­zitarea la nivelul firmelor este excesivă în România şi toată lumea ştie ce costuri au angajatorii cu ocuparea. Cred că reducerea CAS este sustenabilă din punctul de vedere al bugetului de stat, dar calculele exacte sunt realizate de Mi­nisterul Finanţelor", a spus Croitoru.

Specialiştii spun că reducerea cu 3% a contribuţiilor sociale plătite de angajator şi de angajat (de la un procent total de 44% la 41% din contribuţiile aferente fiecărui salariu brut) ar putea conduce la crearea a 100.000 de noi locuri de muncă şi la economii de aproximativ 380 de milioane de euro pentru companii.

Astfel, pentru o companie care are 100 de angajaţi care primesc salariul mediu pe economie, cu o cheltuială medie brută a angajatorului de 2.500 de lei/angajat, economiile rezultate din reducerea CAS cu 3% ar ajunge la 90.000 de lei, adică 21.500 de euro pe an, bani cu care un angajator ar putea susţine cheltuielile salariale cu cel puţin 3 noi salariaţi.

Unii consultanţi fiscali sunt însă de părere că o astfel de reducere nu ar stimula crearea de noi locuri de muncă, dar ar putea oferi companiilor posibilitatea de a majora salariile angajaţilor. Analiştii spuneau încă de anul trecut că

nivelul mare al contribuţiilor sociale face ca o reducere a contribuţiilor sociale să fie necesară pentru creşterea competitivităţii şi atractivităţii României în faţa investitorilor.

Totuşi, un studiu recent al firmei de audit PricewaterhouseCoopers arată că angajaţii români din multinaţionalele locale au generat un profit brut anual mai mare cu peste 8% faţă de cel generat de angajaţii din Europa de Vest în anul 2009.