Dexia, banca europeană care a primit cel mai mare ajutor financiar din SUA

Autor: Radu Racu 06.04.2011

Banca franco-belgiană Dexia a primit cel mai mare ajutor financiar de la de la Rezerva Federală a SUA (Fed) în timpul crizei financiare, scrie Bloomberg, citând note ale autorităţii bancare din SUA publicate săptămâna trecută.

Dexia a accesat sub formă de împrumut 37 de miliarde de dolari de la Fed, şi alte 381 de miliarde de dolari de la autorităţile belgiene şi franceze, conform Bloomberg.

Mai multe bănci europene au primit împrumuturi de urgenţă de zeci de miliarde de dolari de la Rezerva Federală a SUA (Fed) în timpul crizei financiare, ceea ce subliniază rolul esenţial pe care banca centrală americană l-a avut în prevenirea colapsului sistemului bancar mondial, scrie tot miercuri Reuters.

În septembrie 2008, colapsul băncii americane Lehman Brothers a provocat unde de şoc în întregul sistem financiar mondial, afectând economia globală şi forţând bănci din întreaga lume să caute ajutor de urgenţă.

În zilele şi săptămânile care au urmat falimentului Lehman, Fed a acordat, prin intermediul unui program de creditare de urgenţă (discount window), împrumuturi de mai multe miliarde de dolari unor bănci străine precum Erste Group, din Austria, Royal Bank of Scotland, Commerzbank, din Germania, şi Societe Generale, din Franţa.

Un număr de nouă dintre cele mai mari 12 bănci care au apelat la programul Fed în perioada în care creditarea a atins cote maxime erau companii cu capital străin, potrivit datelor Rezervei Federale.

Banca franco-belgiană Dexia şi instituţia de credit irlandeză Depfa au primit aproape jumătate din cele 111 miliarde de dolari împrumutate de Fed pe 29 octombrie 2008.