Suedezii de la East Capital şi-au triplat banii la FP

Autor: Roxana Pricop 06.04.2011

Unul dintre fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital, printre cei mai mari investitori la Bursa din Bucureşti, a vândut pe bursă o parte din deţinerea la Fondul Proprietatea (FP) cu un profit de peste 200%, potrivit unui raport publicat de administrator.

Fondul Proprietatea a fost o afacere profitabilă pentru fondurile străine de investiţii care au cumpărat acţiuni FP de pe piaţa gri încă din 2008 la preţuri de până la de 4 ori mai mici decât cele afişate în prezent pe Bursă. Pentru foştii proprietari, prin listarea la Bursă, Fondul le-a adus pierderi, pentru că preţul acţiunilor este mai mic cu circa 40% faţă de valoarea de un leu la care le-au fost evaluate compensaţiile.

Prin fondurile şi vehiculele speciale de investiţii administrate, compania suedeză East Capital a ajuns să fie unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Fondului Proprietatea, cu o partici­paţie totală de 3,4% din capital FP în martie. Administratorul a pariat pe poten­ţialul Fondului încă din 2006, când a făcut prima achiziţie de acţiuni FP de pe piaţa gri prin intermediul fondului de inves­tiţii alternative Bering Balkan Fund.

La finele anului trecut, fondul deţi­nea un pachet de 158,9 milioane de ac­ţiuni FP, reprezentând 23,5% din activele de 42 de milioane de euro, potrivit raportului anual emis de administrator. În 2010, fondul Bering Balkan a înregistrat un randament de 11% în euro.

Al doilea fond East Capital intrat în acţionariatul Fondului a fost Special Opportunities, care la finele anului 2010 deţinea un pachet de 143,1 milioane de acţiuni FP, reprezentând 22,5% din activele de 58,5 mil. euro. În anul 2010, fondul a obţinut un randament de 49% în euro, mare parte din performanţă fiind susţinută de Fondul Proprietatea. Administratorii scriu în raport că acţiunea FP s-a apreciat cu 123% în 2010.

"După listarea la Bursă, am vândut jumătate din acţiunile deţinute de fondul Special Opportunities, marcând un câştig total de peste 200%", susţin oficialii East Capital în raportul anual.

Alte două fonduri ale East Capital, Eastern European Fund şi Balkan Fund deţineau la finele anului trecut 93,9 milioane de acţiuni FP, după ce au cumpărat warranturi emise de Wood şi UniCredit pe Bursa din Viena.

Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe 25 ianuarie 2011, primul preţ oficial fiind de 0,6 lei/acţiune, însă ani la rând acţiunile FP s-au tranzacţionat pe piaţa gri la preţuri de până la 10% din valoarea nominală de un leu a acţiunii.

Fondul Proprietatea a încheiat anul 2010 cu un profit de 456,2 mil. lei (108 mil. euro), cu 130% peste prevederile din bugetul revizuit. Pe 27 aprilie, Fondul a convocat acţionarii în AGA pentru a aproba distribuirea unui dividend în valoare brută de 0,01569 lei/acţiune din profitul de anul trecut. Dacă îşi menţin participaţia la 3,4% din capital până la data de înregistrare (16 mai), fondurile East Capital vor încasa 7,3 mil. lei sub formă de dividende de la fond.

Fondul Proprietatea este controlat de statul român care deţine 36,7% din capital. Alături de fonduri de investiţii East Capital, în acţionariatul Fondului mai sunt prezente fondul american Cartesian, fondul de investiţii BlackRock Frontier, fondurile Danske, Avaron şi Trigon. Deţinerile fondurilor străine la Fondul Proprietatea reprezintă 18% din capital.