Comunicaţiile şi alte agenţii guvernamentale vor avea acces la codul sursă al celor mai importante platforme Microsoft

Autor: Adrian Seceleanu 07.04.2011

Ministerul Comunicaţiilor şi alte agenţii guvernamentale vor avea acces la codul sursă al platformelor Windows, Windows Server, Windows Embedded CE şi Microsoft Office după ce compania americană şi statul român au semnat un acord valabil timp de trei ani.

Acordul a fost semnat de Niels Soelberg, vicepreşedinte pentru sectorul public al Microsoft pentru regiunea EMEA şi Ionuţ Negrescu, Secretar general adjunct al Ministerului Comunicaţiilor.

Un asemenea acord mai fusese semnat în anul 2003 dar între timp acesta expirase. În cadrul acordului anterior la informaţiile furnizate de Microsoft au avut acces Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Internelor şi "un serviciu" de informaţii.

Semnarea acordului le oferă instituţiilor guvernamentale acces la codul din spatele aplicaţiilor Microsoft pentru a îmbunătăţi securitatea platformelor IT publice. Pentru a avea acces la codul sursă, instutuţiile trebuie să fie acreditate.

Reprezentanţii instituţiilor publice acreditate au acces şi la programe de training cu experţi Microsoft. Semnarea acordului nu are şi o componentă financiară, în sensul că statul român nu plăteşte pentru a avea acces la informaţiile despre produsele Microsoft.