Dr. Doom: Uitaţi de Portugalia! Făceţi-vă griji în legătură cu Spania!

Autor: Traian Terzianm 07.04.2011

În timp ce Grecia şi Irlanda se zbat să supravieţuiască, mulţi analişti îşi întorc privirile către Portugalia, care cel mai probabil va urma drumul economic al celor două ţări, informează Forbes.

Economistul Nouriel Roubini nu este atât de îngrijorat de situaţia Portugaliei pe cât îşi face griji pentru situaţia economică a vecinei sale, Spania.

"Consider că principala problemă nu este Portugalia - care este o ţară prea mică -, ci mai degrabă măsura în care efectul de contagiune s-ar putea resimţi, în timp, şi în Spania, o ţară care pe de o parte este prea mare pentru a eşua şi pe de altă parte este prea mare pentru a fi salvată", a declarat Roubini.

Citând riscurile fundamentale la care sunt expuse pieţele imobiliare, sistemul financiar, şomajul şi abilitatea ţării de a concura cu celelalte state UE, Roubini a indicat că situatia naţiunii spaniole este destul de rea. Potrivit acestuia, Spania va trebui să ia decizii grele pentru a se putea proteja, printre care se numără accelerarea reformei structurale şi întărirea măsurilor de austeritate.