Fondurile străine au realizat plasamente nete de 130 de milioane de euro la FP

Autor: Andrei Chirileasa 07.04.2011

Investitorii instituţionali străini au cumpărat încă 6,5% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) după listarea acestuia pe Bursă, pe 25 ianuarie, majorându-şi participaţia la 20,4%, la finele lunii martie, reiese din raportările fondului.

Valoarea plasamentelor nete realizate de fondurile de investiţii străine se ridică la circa 130 mil. euro, iar expunerea totală a acestora pe FP se ridică la peste 410 mil. euro. În comparaţie, investiţiile străine nete la Bursă în 2009 şi 2010 au însumat 160 mil. euro.

"E un semnal bun. FP e cel mai important emitent de pe Bursă, iar achizi­ţiile fondurilor străine arată că există interes pentru FP şi pentru România", a declarat Răzvan Paşol, preşe­dintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

În ciuda achiziţiilor mari realizate de investitorii străini, preţul acţiunilor FP a oscilat foarte puţin pe Bursă, men­ţi­nându-se în intervalul 0,58 lei - 0,62 lei. De la listare, s-au transferat pe Bursă circa 16,9% din acţiunile FP, valoarea schimburilor ridicându-se la peste 350 mil. euro.

"Evoluţia preţului este explicată prin faptul că au fost şi vânzări pe mă­sură, ale persoanelor care au primit acţiunile ca despăgubire, dar şi ale celor care au cumpărat de pe piaţa OTC la preţuri mult mai mici. Aceste vânzări se vor diminua însă la un moment dat, însă interesul va rămâne ridicat. Până la sfârşitul anului cred că balanţa dintre cerere şi ofertă se va schimba, iar atunci am putea vedea şi creşteri de preţ", a explicat Paşol.

Din raportările FP reiese că persoanele fizice române au fost principalii vânzători, reducându-şi participaţia de la aproape 34% la finele anului trecut la 28,3% la sfârşitul lunii martie.

Pentru cei care au primit acţiunile ca despăgubire, la valoarea de 1 leu, preţul la care titlurile s-au tranzacţionat până în prezent pe Bursă nu este mulţumitor, însă speculatorii (persoane fizice sau fonduri) care au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri la preţuri mult mai mici, de până la 0,1 lei/acţiune, au avut şansa de a marca profituri semnificative. De exemplu, suedezii de la East Capital menţionează într-un raport că unul dintre fondurile pe care le administrează a vândut după listare acţiuni FP cu un câştig de 200%.

Fondurile de investiţii care au cumpărat acţiuni după listare mizează pe potenţialul de creştere dat de diferenţa dintre preţul de pe Bursă (0,607 lei/acţiune în şedinţa de ieri) şi valoarea activului net unitar al fondului (VUAN de 1,169 lei/acţiune la finele lunii februarie). Capitalizarea fondului este în prezent de circa 2 mld. euro, faţă de active de 3,82 mld. euro.