DAE: Taxa auto nu a ridicat probleme privind dreptul european,hotărârea CJUE e pentru cazul respectiv

Autor: Ovidiu Bărbulescu 08.04.2011

Legea privind taxa de poluare auto, în forma actuală, nu a ridicat probleme de neconformitate cu dreptul european,iar hotărârea preliminară a CJUE este legată strict de soluţionarea cauzei respective,a declarat agenţiei MEDIAFAX şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Bogdan Mănoiu.

"CJUE a pronunţat o hotărâre preliminară, răspunzând unei solicitări exprese a Tribunalului Sibiu, în contextul soluţionării cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu şi hotărârea preliminară a CJUE vizează Ordonanţa 50/2008 privind taxa de primă înmatriculare, care a fost amendată succesiv în mai multe rânduri. În forma actuală, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat probleme de natura neconformităţii cu dreptul european. O hotărâre preliminară a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibilă de a fi pusă în execuţie, însă ea este obligatorie pentru instanţa naţională în procesul de soluţionare a cauzei", a spus şeful DAE.

El a arătat astfel că hotărârea preliminară a CJUE în cauza Tatu este legată strict de soluţionarea cauzei respective.

Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arată Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.