Cine este George Brăiloiu, negustorul de aer curat care a dat 400.000 de euro pe manuscrisele lui Emil Cioran, pentru a le dona statului

Autor: Iuliana Roibu 08.04.2011

George Brailoiu a vandut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro. Urmatorii ani vor pune în miscare industrii de miliarde, intrucat certificatele de emisii devin o afacere tot mai complicata. Care va fi urmatorul pariu?



George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la licitaţie joi, la Paris, a declarat că va dona aceste obiecte statului român.

"Le voi dona statului", a declarat pentru Ştirile Pro TV George Brăiloiu, joi seară, adăugând: "Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială".

George Brăiloiu, proprietarul companiei KDF Energy a cumpărat manuscrisele lui Cioran la licitaţia ce a avut loc joi, la Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte, de 405.000 de euro. Manuscrisele vor fi aduse în ţară.

In 2005, ultimii locuitori care mai traiau langa cariera de carbune Rosia de Jiu, in satul cu acelasi nume, au fost stramutati. Mina, una dintre cele mai mari aflate in proprietatea SNLO, exploateaza inca lignit intr-un decor care a fost considerat numai bun la începutul anului pentru filmarea celor mai importante scene ale lui Nicolas Cage din filmul "Ghost Rider 2".

In praful dens din Rosia de Jiu s-a nascut, cu fix 40 de ani in urma, cel care a devenit in ultimii doi ani liderul vanzatorilor de certificate de carbon din Romania. "Mai am si acum o casa in zona aceea, cu livada si gradina. E foarte frumos." George Brailoiu e o prezenta destul de discreta. Da rar interviuri, insa cand vorbeste o face cu atata placere incat intelegi dintr-o data cum de a ajuns oriunde a vrut fiul unui profesor de matematica si al unei invatatoare din Rosia de Jiu.

Intai a ajuns la Facultatea de Drept din Bucuresti. La Revolutie avea 20 de ani si spune ca a intrat in consultanta. Apoi i-a fost incredintata conducerea unei firme - mica, ce-i drept. "Nu sunt relevante", spune George Brailoiu cand este intrebat despre numele firmelor in care a lucrat. Din punctul de vedere al evolutiei sale, George Brailoiu considera insa ca alti doi pasi sunt cu adevarat relevanti: prima lui trazactie la bursa, in 1997, si plecarea din tara, in Asia Centrala, in 2003. Usa de la intrarea in sediu se deschide cu un clinchet de clopotel. Peretii albi conduc spre o incapere cu tablouri si scaune tapitate. E liniste.

Senzatia de boutique creste cand cafeaua este adusa de o domnisoara cu trasaturi caucaziene, dar cu un accent neobisnuit. Imi dau seama ca nu e secretara din modul cum vorbeste si din cum nu stie unde e cafeaua; aflu ca e de fapt country managerul KDF din Bulgaria - dat fiind ca la sud de Romania tranzactiile cu carbon sunt momentan blocate de UE, Maria Marshakova sta la Bucuresti, alaturi de colegii ei de aici. Nu sunt multi, George Brailoiu are 12 angajati cu totul la firma, incluzand aici pe cei din Romania, Bulgaria, Grecia si Lituania. In sine, tradingul cu certificate de carbon nu e un business care are nevoie de multi oameni sau, dupa cum sintetizeaza omul care detine 100% din KDF: "Trebuie putini, extraordinar de buni si foarte bine platiti".

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR), care au participat împreună la licitaţia manuscriselor şi documentelor lui Emil Cioran, nu au reuşit să achiziţioneze niciun obiect al scriitorului.

Mireille Rădoi, directorul BCU, a declarat pentru MEDIAFAX, după încheierea licitaţiei, că TVR şi BCU nu au reuşit că achiziţioneze niciunul dintre loturile scoase la vânzare.

Ea a mai declarat pentru MEDIAFAX că toate obiectele lui Emil Cioran scoase la licitaţie joi au fost cumpărate de un român, pentru suma de 405.000 euro. Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon.

Citiţi mai mult despre George Brăiloiu, avocatul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran, pe www.businessmagazin.ro.