Serverele Facebook: secretele tehnologiei pentru 600 de milioane de prieteni, oferite gratuit. Galerie FOTO

Autor: Radu Racu 08.04.2011

Cum reuşeşte Facebook să susţină o reţea socială online de circa 600 de milioane de utilizatori, fără prea multe defecţiuni? A început în urmă cu şapte ani, prin închirierea de servere din cadrul unor centre de date. În urmă cu un an şi jumătate, Facebook şi-a construit propriul centru de date, în Prineville, Oregon, şi a decis să-şi proiecteze propriile servere, pe cât de simple şi eficiente posibil, scrie Techland.

Săptămâna aceasta, Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei care deţine cea mai populară reţea de socializare de pe internet, a găzduit un eveniment în care a anunţat că va împărtăşi lumii întregi secretele serverelor, prin intermediul unei organizaţii numite Open Compute Project.

"Depresia Facebook", noua boală de care se tem pediatrii americani

Facebook şi-a propiectat propriile plăci de bază de la zero. Nu sunt complicate, nu au componente vopsite, sloturi pentru upgrade şi includ cât mai puţine şuruburi. În schimb, incintele serverelor sunt destul de voluminoase, pentru a permite instalarea unor dispozitive de răcire. Angajaţii Facebook spun că designul serverelor demonstrează filosofia companiei de accent pe utilitate, în schimbul unui aspect mai puţin plăcut.

Serverele Facebook folosesc cu 22% mai puţine materiale decât dispozitive similare uzuale, şi au surse de alimentare cu o eficienţă de 94,5%, conform companiei. Sursele sunt conectate direct la transformatoare fără baterie de rezervă, şi sunt sigure în proporţie de 99,9999%, susţin reprezentanţii Facebook.


Pentru Facebook, centrul din Prineville a redus costurile de operare cu serverele cu 24%, în schimbul unei creşteri a eficienţei energetice cu 38%, comparativ cu sistemele închiriate folosite anterior. În plus, contrar celor mai multe centre de date, cel din Prineville nu are nevoie de răcire cu o instalaţie de aer condiţionat datorită unei clime mai răcoroase în regiune.

Julian Assange: Internetul, "cea mai mare maşinărie de spionaj". Facebook, instrumentul perfect pentru instaurarea totalitarismului

Facebook a anunţat că orice companie poate beneficia de secretele reţelei, în materie de servere, atâta timp cât oferă feedback la schimb. Prin intermediul organizaţiei, compania va oferi informaţii legate de proiectare, fişiere CAD şi date afiliate.

Facebook a atins la sfârşitul anului trecut pragul de 600 de milioane de utilizatori, conform unui document publicat în luna ianuarie de Goldman Sachs, grupul financiar care a intermediat o emisiune închisă de acţiuni a companiei. Conform estimărilor de la începutul anului, Facebook ar trebui să treacă de 1 miliard de utilizatori până în 2012.