Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autori: Catalina Apostoiu , Marius Oncu 10.04.2011

Producţia industrială a Ungariei a crescut cu 0,9% în februarie faţă de luna anterioară, comparativ cu o creştere de 15,3% în ianuarie, conform Portfolio.hu. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, producţia a avansat cu 14,3%. Pe primele două luni ale anului, creşterea producţiei s-a ridicat la 13,8%.

Moscova ar putea face o ofertă avantajoasă Ucrainei dacă aceasta va decide să se retragă din cadrul negocierilor pentru semnarea unui acord de comerţ liber cu UE şi se va alătura uniunii vamale dintre Belarus, Kazahstan şi Rusia, scrie KyivPost. Oficialii ruşi au arătat că Ucraina ar putea beneficia în acest caz de un discount uriaş la preţurile de import al gazelor naturale.

Gigantul chinez din domeniul energiei Dongfang Electric a încheiat un acord de construcţie a unei noi centrale termice în Bosnia, scrie Financial Times. Proiectul, ce se va întinde pe trei ani, necesită investiţii de peste 500 mil. euro.

Bulgarii au evitat plata unor taxe în valoare de până la 5 mld. leva (2,5 mld. euro) în ultimii doi ani, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Venituri pe 2010, citat de Sofia News Agency.

Polonia ar putea liberaliza preţurile la gaze naturale cel mai devreme în 2-3 ani şi numai pentru firme, a declarat şeful departamentului de petrol şi gaze din cadrul Ministerului polonez al Economiei, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Ungaria va folosi aproape un sfert din stocurile de 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale ale statului pentru a reduce impactul creşterii preţului de import asupra sistemului centralizat de încălzire şi furnizorilor de utilităţi.