Şeful BCE a lucrat în culise pentru ca Portugalia să apeleze la ajutor extern

Autor: Marius Oncu 10.04.2011

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a împins discret Portugalia să ceară ajutorul financiar al Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) printr-o "demonstraţie de forţă în spatele scenei", comentează agenţia de presă Thomson Reuters.

Trichet a transmis băncilor portugheze să-şi reducă expunerea faţă de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentru Reuters şeful asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.

Presiunile BCE au determinat băncile să avertizeze lunea trecută cu oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de stat dacă Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv în a-l determina pe premierul Jose Socrates să ceară ajutorul european.

Acest episod scoate în evidenţă rolul crucial pe care Trichet, ca preşedinte al BCE, l-a adoptat pentru a răspunde la criza din zona euro, umplând discret, dar eficient, un vid de putere creat de reacţia lentă a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a acţiona rapid şi de a influenţa pieţele financiare.

Preşedintele BCE a negat însă că a împins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, după ce a admis că banca centrală a încurajat Lisabona să ceară sprijin.

"În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă în încercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. Trichet a intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face aşa ceva", a afirmat preşedintele companiei de consultanţă SCCO International David Marsh.

Evoluţia proiectului european a oferit putere BCE, notează Reuters. Cu o uniune monetară însă fără unitate fiscală nu există o trezorerie paneuropeană capabilă să acţioneze. Guvernele, divizate în anumite situaţii asupra abordării crizei, au nevoie de timp pentru a acţiona.

Banca are însă o forţă imensă, dispunând de active de aproape 1.900 de miliarde de euro prin intermediul băncilor naţionale membre.

"Până când un stat ajunge la sprijinul pus la dispoziţie de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, singurul jucător este Banca Centrală Europeană. Procesul de decizie al instituţiei este foarte rapid, poate acţiona în câteva ore şi are la dispoziţie foarte mulţi bani", a afirmat economistul Gilles Moec de la Deutsche Bank.

Episodul din această săptămână nu este primul în care BCE a contribuit la schimbarea direcţiei unei ţări cu probleme financiare din zona euro.

Anul trecut, manevrele de culise ale băncii şi folosirea cu reticenţă a programului de achiziţie de obligaţiuni au pus presiune pe Irlanda pentru a accesa sprijin financiar extern.