Randament de 14,7% la fondurile de pensii

Autor: Ciprian Botea 10.04.2011

Toate cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au după aproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai mari decât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de arbitrul sistemului de pensii private, de 7,22% la sfârşitul lunii martie.

Fondurile de pensii aveau în martie o rată de rentabilitate anualizată medie de 14,7%. Randamentele variau între 11,4% pentru fondul Vital al olandezilor de la Aegon şi 15,2% în cazul fondului Aripi administrat de Generali. Aripi este singurul fond obligatoriu încadrat în categoria de risc ridicat, celelalte opt având un profil de risc mediu.

Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată în iulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piaţă ajungea la 16%. Ratele de rentabilitate au coborât constant în ultimele luni în paralel cu scăderea dobânzilor la depozitele bancare. Estimările jucătorilor din piaţă arată că randamentele vor scădea în continuare, deşi aceştia se aşteaptă ca pe termen mediu şi lung acestea să acopere creşterea preţurilor. Rata de rentabilitate din martie este semnificativ mai mare decât rata inflaţiei, estimată de analişti la 7,8% la sfârşitul lunii trecute, în creştere de la 7,6% în februarie. Fondurile care coboară sub rata minimă de rentabilitate timp de patru trimestre consecutiv vor fi plasate sub administrare specială.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii s-au majorat cu circa 200 mil. lei în martie şi au ajuns la 4,88 mld. lei (1,19 mld. euro), în timp ce peste 28.000 de participanţi noi au intrat în sistem, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.