Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Alexandru Matei , Bogdan Cojocaru , Valentin Vidu - Mediafax 11.04.2011

Cheltuielile militare la nivel mondial au avansat în 2010 până la un nivel record de 1.600 mld. dolari, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Cheltuielile globale au urcat cu 1,3% în termeni reali, un ritm în scădere faţă de cel de 5,9% înregistrat în anul anterior, pe fondul crizei economice.

NYSE Euronext a respins oferta formulată de bursele americane rivale NASDAQ şi ICE, spunând că va rămâne la planul de fuzionare cu Deutsche Boerse, potrivit BBC News. Oficialii NYSE Euronext au caracterizat oferta NASDAQ-ICE drept neatractivă din punct de vedere strategic.

Omul de afaceri american Stanley Kroenke va prelua controlul asupra clubului englez de fotbal Arsenal Londra după o tranzacţie care evaluează unul dintre cele mai titrate echipe de fotbal din Marea Britanie la 831 mil. euro.

Deficitul de cont curent al Turciei a înregistrat mai mult de o dublare în februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, scrie Bloomberg. Deficitul a urcat la 6,1 mld. dolari de la 2,7 mld. dolari în februarie 2010.

Comisia Independentă ce se ocupă de sectorul bancar din Marea Britanie, mandatată să găsească modalităţi de întărire a stabilităţii şi concurenţei din sectorul bancar britanic, a anunţat că băncile care au operaţiuni de retail şi de investiţii nu vor fi forţate să se divizeze complet, dar că activităţile de bază vor trebui protejate mai bine, scrie The Wall Street Journal.

Raportul de audit realizat de Renault în urma scandalului de spionaj în care este implicat indică disfuncţionalităţi grave la nivelul conducerii constructorului auto, a declarat ministrul francez al industriei, Eric Besson, citat de AFP.

Europa este ameninţată de stagflaţie, fenomen caracterizat de inflaţie şi avans economic slab, în cazul în care preţurile materiilor prime cresc, potrivit La Tribune. Scenariul principal pentru Europa este cel al unei "stagflaţii bizare", în care creşterea economică este slabă, iar inflaţia se datorează creşterii preţurilor materiilor prime, şi nu a celor salariale, apreciază Patrick Artus, de la banca franceză Natixis.

Exodul de imigranţi veniţi din nordul Africii a tensionat Europa şi a provocat o confruntare, luni, între miniştrii de interne din state UE, Franţa, Germania şi Austria voind să închidă frontierele tunisienilor care deţin permise eliberate de Italia, relatează AFP.