3.000 de disponibilizări la CFR Marfă de la 1 iunie

Autor: Geanina Sandu 11.04.2011

CFR Marfă a notificat sindicatele şi Inspecţia Muncii privind disponi­bilizarea a 3.000 de salariaţi, chiar dacă cifra negociată cu reprezen­tan­ţii angajaţilor era de 2.400, urmând ca de la 1 iunie aceste persoane să rămână fără loc de muncă, a declarat liderul sindical Iulian Măntescu.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă Iulian Măntescu a declarat că CFR Marfă a început în 8 aprilie notificarea organizaţiilor sindicale şi a Inspecţiei Muncii privind disponibilizările.

Măntescu a precizat că administraţia este obligată să aştepte zece zile calendaristice ca reprezentanţii angajaţilor să trimită măsuri pentru evitarea acestor disponibilizări şi maximum 30 de zile răspuns de la IT, după care încep să fie date preavizele.

"Am convenit iniţial că se dau câte şase salarii minime pe economie pentru fiecare disponibilizat, dar am înţeles că Guvernul ar fi aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru salarii compensatorii în diferite domenii, dar transporturile nu ar fi menţionate, ceea ce ar crea din nou discriminare", a spus el.

Sindicaliştii şi conducerea CFR Marfă au semnat, la jumătatea lunii februarie, noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011, care prevede protecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi prin sumele colectate din primele de vacanţă la care renunţă toţi angajaţii.