Surpriză: Volksbank România nu intră pe lista de achiziţii a ruşilor de la Sberbank

Autor: Liviu Chiru 13.04.2011

Volksbank România nu este pe lista de achiziţii a ruşilor de la Sberbank, care sunt în negocieri avansate pentru a prealua un pachet de 51% din Volksbank International, scrie cotidianul Vedomosti, citând surse apropiate managementului băncii.

"În prezent Sberbank studiază achiziţia a 51% din Volksbank International, fiind interesaţi de toate subsidiarele în afară de cea românească", potrivit sursei citate de Vedomosti.

România este cea mai importantă piaţă pentru austriecii de la Volksbank. Filiala de la Bucureşti concentrează active de 4,8 miliarde de euro, din totalul de 13,7 miliarde de euro, cât are Volksbank International, divizia grupului austriac care coordonează operaţiunile internaţionale.

În schimb, ruşii sunt interesaţi să preia activităţi din ţări precum Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, Bosnia Herţegovina sau Ucraina.

Grupul Volksbank a anunţat în toamna trecută intenţia de a renunţa la operaţiunile internaţionale pentru a se concentra pe afacerile din Austria, unde are tradiţie în zona de corporate, după ce s-a confruntat cu probleme financiare pe fondul crizei din 2008-2009. Astfel, Volksbank International, dar şi divizia de leasing VB-Leasing International, au fost puse în vânzare. Austriecii au mers agresiv pe pieţele din regiune în segmentul de real-estate şi au fost loviţi în plin de prăbuşirea pieţelor imobiliare.

Pe plan local, Volksbank a încheiat anul trecut cu o pierdere de 36 de milioane de euro, după ce a constituit provizioane pentru creditele neperformante.

Sberbank ar fi devenit singura bancă cu acţionariat rusesc activă pe piaţa locală.

La Bucureşti a mai funcţionat între 2003 şi 2006 o bancă de mici dimensiuni cu acţionariat rusesc, Nova Bank. Banca a intrat în lichidare în august 2006, după ce BNR i-a retras autorizaţia de funcţionare. Nova Bank, fosta Bancă Unirea (deţinută de Banca Populară Română) a fost preluată în 2003 de societatea Alpur din Elveţia, controlată de investitori ruşi. Nova Bank nu a primit de la început autorizaţia de la BNR pentru a atrage depozite de la populaţie, iar în primăvara lui 2005 a intrat în regim de decontare specială din cauza lichidităţii scăzute.