Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani - document

Autor: Thomas Dinca - Mediafax 13.04.2011

Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anunţat oficial de autorităţi, considerând că în acest interval politicile monetare şi fiscale trebuie consolidate, astfel încât cursul de schimb să fie unul de echilibru la momentul aderării, informează Mediafax.

Întârzierea aderării României la zona euro este menţionată, cu grad de probabilitate, într-un document oficial.

"În ceea ce priveşte aderarea la zona euro, chiar dacă aceasta se va realiza cu o întârziere de 1-2 ani, România trebuie în primul rând să fie pregătită pentru a adopta moneda euro, în sensul consolidării politicii monetare şi fiscale, astfel încât cursul la momentul aderării să fie un curs de echilibru caracterizat de stabilitate", se arată în document.

Acesta este primul document oficial în care este avansată aderarea cu 1-2 ani întârziere a României la zona euro.

Mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au vorbit în ultima vreme de posibilitatea amânării intrării României la zona euro faţă de calendarul actual de aderare, care stabileşte adoptarea euro în 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amânare de cel mult doi ani, perioadă în care România ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. În acest interval, banca centrală ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.