Sectorul construcţiilor din România, printre cele mai afectate din UE

Autor: Andreea Neferu 13.04.2011

Piaţa construcţiilor din România a înregistrat în ultimii doi ani una dintre cele mai mari contracţii din Uniunea Europeană, în condiţiile în care în alte ţări acest sector a scăzut cumulat cu 3% până la 30%, a declarat Daniel Tardy, preşedinte al Confederaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Constructorilor, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Tardy a mai spus că, spre exemplu în Franţa piaţa construcţiilor a scăzut cu cel puţin 10%.

"În Franţa există o revenire mai ales în cadrul construcţiilor civile, despre segmentul infrastructurii pot spune că se estimează că şi acesta va reveni în acest an. Domeniul construcţiilor a fost dintotdeauna ciclic cu perioade de boom imobiliar dar şi alte perioade în care piţa se stabilizează", a spus Tardy.

Pe de altă parte, Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al ARACO, spune că, în ciuda declaraţiilor politice, ceea ce s-a întâmplat în sectorul construcţiilor din România în ianuarie şi februarie nu confirmă revigorarea acestuia.

"Deocamdată primele pentru primul trimestru nu sunt disponibile, dar estimăm că vor fi scăderi de două cifre. În 2011 piaţa (construcţiilor - n. red.) nu va depăşi 10 miliarde de euro, valoare înregistrată şi în 2010, chiar ne temem de un regres sub 2011", a mai spus Plosceanu.

Reprezentantul ARACO estimează de asemenea că la nivelul primului trimestru al anului 2010 mai există creanţe de 700-800 milioane de euro pe care constructorii trebuie să le recupereze în special de la companiile de stat.

Potrivit ARACO în 2010 numărul angajaţi din sectorul construcţiilor a scăzut cu 24% faţă de 2008 până la 317.200 de salariaţi. La polul opus, salariul mediu lunar al lucrătorilor din construcţii s-a menţinut la acelasi nivel, la sfârşitul lui 2010 ridicându-se la 1.580 de lei.

Pe de altă parte, productivitatea medie lunară a angajaţilor s-a redus anul trecut cu 17% faţă de 2008, până la 2.550 euro/lună/angajat.