Romet: Dacă avem industrie şi agricultură, restul vine de la sine

Autor: Adrian Cojocar 13.04.2011

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet cu afaceri de 275 mil. euro, vorbeşte despre necesitatea ca România să se dezvolte şi intern, în industrie şi agricultură.



Într-un interviu acordat ZF, Constantin Toma, unul dintre cei mai mari industriaşi din România ce rulează cu holdingul Romet 275 mil. euro pe an, dar care nu este foarte cunoscut, spune că industria şi agricultura sunt principalele motoare ale economiei şi că statul ar trebui să pună accentul pe dezvoltarea lor pentru că dacă acestea sunt performante, celelalte sectoare se vor dezvolta de la sine.

Criza a arătat că ţările care au dezvoltat industria şi agricultura şi-au revenit mai rapid. România redescoperă după 20 de ani că deţi­ne terenuri care fac cât o mină de aur în condi­ţiile creşterii puternice a preţurilor la alimente.

"Chiar citeam în Ziarul Financiar că Germania a avut o creştere economică puternică anul trecut pentru că au pariat pe industrie. Cred că şi pentru România industria şi agricultura ar trebui să fie principalele motoare care ar trebui să-i intereseze pe politicienii noştri. Dacă ai o industrie şi o agricultură performante, ai şi preţuri competitive", spune Constantin Toma, care în perioada 2000 - 2004 a fost senator PSD.

Toma consideră că este bine că vin străinii să investească în România, precum Renault sau Nokia, dar crede că ar trebui să existe o industrie autohtonă mai puternică. În timp ce PIB-ul a crescut din 1990 până în prezent de peste trei ori, de la 35 mld. euro la 116 mld. euro, în topul primilor 100 de exportatori au ră­mas doar şapte companii cu capital românesc.

"Faptul că ne-am văzut lideri pe segmentul de maşini şi echipamente este o bucurie, dar şi o mâhnire pentru mine pentru că dacă am ajuns acolo producând aşa de puţin faţă de ce ştiam eu că se producea înainte înseam­nă că este o problemă. Noi acum nu mai avem concurenţă românească. La Dacia se aduc piese din afară care sunt asamblate în ţară, la Nokia la fel. Trebuie să avem şi noi partea noastră de industrie românească", spune omul de afaceri.

La nivelul României sunt zone care s-au dezvoltat puternic, cum este cea a Bucureştiului, dar alte zone se zbat în sărăcie după ce majoritatea populaţiei a plecat la muncă în străinătate.

Holdingul Romet a crescut în toţi anii de criză din 2008 şi până în prezent ca urmare a sumelor mari de bani care s-au pompat în România prin proiecte finanţate cu fonduri europene în domeniul reţelelor de apă şi canalizare. "Pentru 2011 sunt optimist în sensul că preţurile agricole nu au unde să scadă. Am prognozat o creştere de 10-15% şi sper ca anul acesta să depăşim pragul de 300 de milioane de euro cifră de afaceri. Industria apei inclusiv irigaţiile sunt motorul de creştere pentru că proiectele acestea de la Uniunea Europea­nă pun accent foarte mult pe alimentarea cu apă şi canalizare, staţii de epurare. În al doilea rând sunt proiecte europene pe agricultură care îi obligă şi le dau puncte suplimentare celor care includ în proiect instalaţii de irigat pentru că dacă nu există irigaţie, nu ai o producţie agricolă sigură", a precizat Toma.

Romet este lider detaşat în domeniul echipamentelor de apă din România. Holdingul mai este axat şi pe producţia de echipamente pentru hidrocentrale şi termocentrale, reuşind să exporte pe piaţa din Germania. Exporturile contribuie cu circa 10-15% la afacerile grupului.

Toma deţine cea mai mare firmă agricolă din Buzău, respectiv Agroglobal, care se ocupă cu cultivarea a câteva mii de hectare de cereale. Romtet, Aromet, Grup Romet şi Agroglobal sunt companiile fanion ale holdingului care include în total 22 de firme şi circa 2.000 de angajaţi.