Lazea: România ocupă locul 3 în UE după ponderea investiţiilor în PIB; nevoile trebuie prioritizate

Autor: Alexandra Chelu 14.04.2011

România ocupă locul trei în UE în funcţie de ponderea investiţiilor în PIB, dar nevoile sunt nelimitate şi trebuie prioritizate, întrucât primăriile nu pot avea "şi şcoală, şi poduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane", consideră economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Foarte important de înţeles este că România, ca şi pondere în PIB a cheltuielilor de investiţii, se află printre primele trei locuri în Europa, numai că nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB la cele 40.000 de proiecte deschise astăzi. O primărie nu poate să aibă şi şcoală, şi poduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane, cum şi-au deschis toate în ultimii 20 de ani. Ceea ce se întâmplă în unele locuri la nivel central trebuie replicat la toate nivelurile. Şi atunci avem acest paradox, cheltuieli de investiţii ca procent din PIB printre cele mai mari din Europa şi necesităţi nelimitate şi neprioritizate", a spus Lazea, în cadrul unei conferinţe organizate de Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

El a arătat că prioritizarea investiţiilor este necesară şi datorită faptului că este solicitată de Comisia Europeană, în cadrul semestrului european.