Banca Românească are la vânzare o clădire rezidenţială de 5,3 mil. euro

Autor: Ciprian Botea 14.04.2011

Banca Românească, un jucător de talie medie pe plan local controlat de grupul financiar elen National Bank of Greece, vrea să vândă la licitaţie în luna mai aproape o sută de case, aparta­mente şi terenuri executate silit de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite.

Cea mai scumpă proprietate pusă în vânzare de bancă este o clădire rezi­den­ţială de 19.500 de me­tri pătraţi, situată în comuna Tunari din Ilfov, în schimbul căreia încearcă să obţină 5,26 milioane de euro. Metoda de vânzare este negocierea directă. Cele mai multe proprietăţi exe­cutate silit sunt situate în Bucureşti şi în judeţele Arad, Bihor, Braşov. Majoritatea sunt apar­tamente, dar şi case situate în zona ru­rală sau în oraşe mici. De exemplu, banca încearcă să vândă cu 225.000 de lei (55.000 de euro) un apartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi situat în sec­torul 3 în condiţiile în care pro­prie­tatea fusese evaluată iniţial la peste 300.000 de lei.

De fapt, majoritatea anun­ţurilor afişează preţuri cu 25% mai mici decât preţul de evaluare, semn că banca nu a găsit cum­pă­rător de la prima licitaţie. La pri­ma licitaţie, executorii bancari sunt obli­gaţi să solicite poten­ţiali­lor cum­pă­ră­tori preţul de eva­luare al bunului res­pectiv, dar înce­pând cu a doua ten­tativă de vân­zare preţul poate fi redus la 75%.

De la a treia licitaţie în sus, proprietatea poate fi vândută la cel mai bun preţ oferit de participanţi. Executorii spun că un bun recuperat se vinde, în medie, după trei-cinci licitaţii. Băncile afişează în prezent peste 2.000 de anunţuri cu proprietăţi executate silit, multe dintre acestea fiind rostogolite din lunile anterioare.