Într-un proiect european e necesar ca toţi actorii să rişte! Sfatul companiilor care au luat bani de la UE: Îndrăzniţi!

Autori: Ioana David , Dana Ciriperu 14.04.2011

Fondurile europene trebuie vă­zute ca surse pentru investiţii, iar beneficiarii care cred ca ele pot fi accesate pentru a acoperi nişte deficite pe termen scurt au o mare problemă, a fost una dintre con­cluziile eve­nimentului Caravana Fondurilor Euro­pene 2011, Cum vor schimba fondurile euro­pene România?, organizat ieri la Sibiu de către ZF în parteneriat cu Banca Transil­vania, Bancpost, EximBank şi firma de consultanţă Accreo.

Fondurile europene au început să se vadă în economie, dar diferenţiat, cu rezul­tate mai bune pe resurse umane şi mai slabe pe infrastructură, construcţii sau energie. Până la jumătatea lunii martie, România a atras 11% din cele 19,7 mld. euro pe care le are la dispoziţie în perioada 2007-2013, astfel că ritmul trebuie accelerat, pentru că de rezultatele din această etapă vor depinde alocările din perioada 2014-2020.

"În 2011 lucrurile sunt total diferite comparativ cu 2007. În aceşti ani toată lumea a ajuns la o viziune mai coerentă. Perioada în care investitorii veneau la bănci şi cereau finanţare fără să aducă niciun element de garanţie, fără să rişte nimic, a trecut. Un proiect înseamnă că toţi actorii trebuie să rişte", a spus Otilia Frolu, director sector public în cadrul Bancpost.

Despre "orchestra" care se află în spa­tele unui proiect european şi despre riscul co­mun asumat a vorbit şi Ilie Vonica, pro­prietarul grupului farmaceutic Polisano şi unul dintre cei mai mari antreprenori din Sibiu. Vonica a luat bani europeni pentru mai multe proiecte în industria farma şi a explicat că are în prezent un departament specializat care urmăreşte toate oportu­nităţile de finanţare.

"Ai nevoie de o orchestră care să cânte aceeaşi partitură. Trebuie să te gândeşti la toate amănuntele, altfel ai probleme majore în implementarea proiectului", a spus Vonica. Omul de afaceri a atras însă atenţia asupra faptului că sănătatea nu se află deocamdată printre domeniile prioritare, iar un investitor privat nu poate lua bani de la UE pentru construcţia unui spital. "Sper că autorităţile vor negocia după 2014 o sumă şi pentru sănătate", a spus el. Antre­prenorul sibian a spus însă ca va cere ajutor de stat pentru un spital de 20 mil. euro în Sibiu.

Ideea antreprenorului român a fost susţinută şi de Leonard Cornoiu, director departament programe europene în cadrul Băncii Transilvania. "Nu sunt alocaţi bani suficienţi pentru investiţii prioritare. În cazul infrastructurii de sănătate, banii, oricum puţini, se duc doar către sectorul public", a spus Cornoiu. El a adăugat că în primul trimestru, banca a acordat scrisori de confort (care atestă intenţia băncilor de a susţine proiectul) angajante pentru proiecte a căror valoare depăşeşte 300 mil. lei.

Pe de altă parte, autorităţile din Sibiu au în derulare proiecte de dezvoltare din fonduri europene de peste 37 mil. euro, potrivit lui Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

"În 2004 posibilităţile financiare (de dezvoltare - n.red.) erau aproape zero. Acum avem în lucru patru drumuri judeţene cu o valoare totală de peste 30 mil. euro. Am avut o creştere de peste 50% tocmai datorită proiectelor de finanţare europeană", a spus Martin Bottesch, care crede că în perioada 2014-2020 regiunile ar trebui să primească competenţe mai mari în gestionarea pro­iectelor europene.

Ioan Firiza, director de resurse umane al Compa Sibiu, companie din industria componentelor auto, cu o cifră de afaceri estimată în acest an la 112 mil. euro, din care exporturi de 101,5 mil, euro, încurajează antreprenorii să acceseze fonduri europene, deoarece "merită". "Există o birocraţie excesivă, dar merită tot efortul deoarece cotele de participaţie (ale companiei care derulează proiect - n. red.), spre exemplu, în domeniul resurselor uma­ne pot ajunge la 10-15%, în funcţie de companie", a spus el. Firma s-a implicat până acum în 13 proiecte cu fonduri euro­pene plus încă unul acum aflat în faza de solicitare.

Pe de altă parte, Paul Ichim, vicepre­şedintele EximBank, a spus că instituţia pe care o reprezintă este de acord să finanţeze proiecte fără contribuţie proprie deşi este un pas riscant.

Un exemplu pentru atragerea de fonduri europene este Polonia, acolo statul a reuşit să pună bazele unor poli regionali.

"Abordarea statului polonez, de exemplu, a fost diferită. Prin proiecte de 40-60 şi chiar 100 mil. euro polonezii au reuşit să pună bazele unor poli de creştere regională, poli care au atras multinaţionalele", a spus Ovidiu Mihăilă, consultant în cadrul Accreo.

Despre fondurile europene în zonele rurale a vorbit Mircea Teuceanu, director Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvol­tarea Rurală Sibiu, care a subliniat că acestea ar putea aduce tinerii înapoi la sate. "Nu mai avem tineri care să lucreze. Sunt sute de absolvenţi însă niciunul nu a accesat fonduri pentru că nu a avut garan­tare, nu a avut istoric bancar", a fost critica adresată instituţiilor financiare de către Teuceanu.


Concluziile seminarului ZF:

Leonard Cornoiu, director departament programe europene Banca Transilvania

Martin Bottesch, preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu

Otilia Frolu, director sector public Bancpost

Ilie Vonica, proprietarul Polisano

Ioan Firiza, director resurse umane Compa Sibiu

Paul Ichim, vicepreşedintele EximBank

Ovidiu Mihăilă, consultant în fonduri europene şi dezvoltarea afacerilor Accreo România

Mircea Teuceanu, director Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală Sibiu