Acţionarii BRD au aprobat emisiunea de obligaţiuni de 600 mil. euro

Autor: Ciprian Valentin Botea 14.04.2011

Acţionarii BRD, a doua bancă locală după active, au aprobat ieri propunerea conducerii de realizare a unor emisiuni de obligaţiuni de 600 mil. euro în următorii doi ani şi distribuirea unui divi­dend de 0,1796 lei/acţiune din profitul net pe 2010.

Suma totală alocată pentru dividende este de 125 milioane lei (30,5 mil. euro), fiind în scădere cu 36% comparativ cu anul tre­cut. Banca a obţinut în 2010 un profit net de 500 mil. lei (circa 120 mil. euro) con­form standardelor locale de conta­bilitate (RAS), ceea ce în­seam­nă că rata de distribuţie a dividendelor este de 25%.

BRD a menţinut o rată redusă de distribuţie a pro­fitului net în ultimii ani, pentru a-şi consolida indicatorii de solvabilitate.

Cea mai mare parte din suma alocată pentru dividende va ajunge în conturile francezilor de la Société Générale care deţin peste 50% din acţiunile băncii. Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) deţin împreună 22,5% din bancă. BRD este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, preţul actual de tranzacţionare fiind de 15,1 lei/acţiune. Banca are astfel o capitalizare bursieră de peste zece miliarde de lei (2,5 mld. euro)

Totodată, acţionarii au aprobat numirea în funcţia de membri ai consiliului de administraţie a lui Bernardo Sanchez Incera şi Anne Marion-Bouchacourt. Incera, 51 de ani, a ocupat până acum funcţia de membru provizoriu în CA al BRD, în timp ce Bouchacourt îl înlocuieşte pe Aurelian Dochia. Bouchacourt, 53 de ani, lu­crează în cadrul Société Générale din 2004.

Ceilalţi opt membri ai consiliului de ad­mi­nis­traţie - Petre Bunescu, Sorin Popa, Didier Alix, Jean-Louis Mattei, Bogdan Balta­zar, Dumitru Popescu, Ma­rian Coclitu şi Ioan Cu­zaman - au fost realeşi pentru un nou mandat. Pre­şe­dintele consi­liu­lui de ad­ministraţie este Guy Poupet, care cumu­lează şi postul de director general. AGA a dezbătut şi aprobat situaţiile financiare pe anul trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2011, precum şi remu­nera­ţiile mem­brilor consi­liului de administraţie. Audi­tor finan­ciar pentru 2011 a fost numit Deloitte.

La şedinţa de ieri au fost prezenţi acţionari reprezentând 83,8% din capitalul social al băncii.

Profitul BRD a scăzut cu 36% în RAS anul trecut, la 500 milioane lei, dar banca a obţinut totuşi cel mai mare rezultat net dintre instituţiile de credit locale.