Scăderile de pe bursele externe trag în jos şi acţiunile de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu 14.04.2011

Bursa a scăzut joi cu 0,71%, după numai o şedinţă de creştere, însă pe o lichi­ditate în revenire şi asi­gu­rată în proporţie de 66% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) şi Banca Transilvania.

Acţiunile FP au avut un rulaj de 19,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,09%, la 0,591 lei.

Adrian Tod, directorul de tranzac­ţionare al Rombell Securities, crede că aceste acţiuni sunt în scădere deoarece la începutul lunii mai se va relua procesul de despăgubire în titluri la fond, iar de atunci vor fi mai multe acţiuni disponibile la vânzare, ceea ce va permite cumpărătorilor să ofere preţuri mai mici.

"Preţul la care se vor acorda acţiunile pentru despăgubiri va fi cam la nivelul la care s-au tranzacţionat acţiunile până acum, în jurul nivelului de 0,6 lei. Deci, cei care vor primi acţiuni la această valoare ar putea fi mai dispuşi să vândă decât cei care au fost despăgubiţi la 1 leu, cât era înainte de listare. Un alt motiv pentru scăderea acţiunilor fondului este reprezentat şi de investitorii care fac piaţa pe acest simbol, deoarece sunt jucători de calibru, care reacţionează mai vizibil la ce se întâmplă pe bursele externe", a declarat Tod.

Deşi în primele minute piaţa a avansat uşor, cu 0,2%, cotaţiile celor mai multe acţiuni au trecut pe scădere, investitorii de la BVB reacţionând la corecţiile înregistrate de bursele externe.

Pieţele mature din Europa au scăzut după publicarea unui raport din care reieşea că inflaţia în China va fi peste aşteptări, ceea ce a reaprins temerile investitorilor cu privire la o politică monetară mai riguroasă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,7%. Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat variaţii mai vizibile, astfel că la finalul şedinţei indicele BET-FI, care analizează şi titlurile FP, înregistra un recul de 2,38%.

Titlurile Băncii Transilvania au avut un rulaj de 13,1 milioane lei, din care1,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. La finalul sesiunii, aceste acţiuni erau cotate la 1,501 lei, preţ similar cu referinţa. Deal-ul a fost realizat la 1,5 lei, preţ în scădere nesemnificativă cu 0,07%.

Tod crede că tranzacţiile mai mari cu acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate de unii investitori care vor să îşi restructureze portofoliile înainte de AGA, deoarece preţul nu a înregistrat variaţii.

"Cred că este restructurare deoarece unele fonduri vor înregistra o scădere a activului net până la înre­gis­trarea noilor acţiuni, iar pentru a evita acest lucru au preferat să vândă din aceste acţiuni înainte de data de înregistrare şi să le recumpere ulterior", a explicat brokerul.

Tranzacţii speciale au mai fost rea­lizate cu acţiuni SIF Moldova (SIF2) - 1,1 milioane lei şi Teraplast (TRP) - un milion de lei.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,9 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 2,3 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 1,4%.

De urmărit astăzi