Cine pierde bani din falimentul din fashion

Autor: Mirabela Tiron 16.04.2011

Cu două firme aflate în insolvenţă, TCE Logistică şi Pro Express Retail, ce operează lanţul de librării Diverta, şi cu o companie în fashion la care creditorii au votat recent intrarea în faliment, proprietarul Octavian Radu susţine că a "tras foarte mult" pentru a pune în echilbru şi pentru a adapta grupul pe care îl conduce la situaţia din piaţă.

"Am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru aceste companii, însă nu pot controla puterea de cumpărare a românilor şi nici contextul economic. Nu sunt de acord cu intrarea în faliment a companiei Fashion Retail Group (FRG), dar a fost decizia creditorilor", declară Octavian Radu din biroul de acasă, de unde lucrează ca un "consultant" pentru propriile firme, mana ge mentul fiind "dat din mână", după cum spune.

La una dintre cele trei firme aflate în insol venţă, Fashion Retail Group (FRG), ce ob ţinea afaceri de 15,7 mil. euro cu peste zece branduri în fashion, creditorii au votat re cent intrarea în faliment. Datoriile firmei se ridică la 9,3 mil. euro, din care 5,2 mil. euro are de recuperat numai Alpha Bank.

Doar casa nu a fost pusă "gaj" la bancă

"Consider acest faliment nu un eşec intelectual, ci unul financiar, pentru că atât eu, cât şi furnizorii vom pierde bani. Băncile nu pierd nimic pentru că au garanţii pe terenurile şi clădirile mele. Singurul lucru cu care nu am garantat creditele de la bănci este casa mea".

Alpha Bank nu a răspuns solicitării ZF legată de viitorul faliment al FRG, companie pe care a creditat-o.

Radu susţine că deţine mai multe terenuri, printre care unul de 30 de hectare la Arad şi unul de 7 hectare în Giuleşti, dar şi clădiri, care înainte de 2008 erau evaluate la 50 de milioane de euro, "sumă ce depăşeşte cu mult datoriile totale ale grupului", după cum apreciază omul de afaceri.

Întrebat de ZF cum îşi vor recupera băncile banii de la firma Fashion Retail Grup, omul de afaceri a spus că înainte de criză grupul pe care îl conduce avea un EBITDA (profit operaţional) de 15 milioane de euro, iar dacă în următorii doi ani vânzările îşi vor reveni, grupul şi-ar putea plăti în acel interval de timp toate datoriile către bănci, fără a fi nevoie de executarea silită a bunurilor.

"Nu am o problemă legată de faptul că nu am luat o decizie corectă când am adus branduri precum Olsen sau Mandarina Duck prin compania de fashion. Deciziile pe care le-am luat în urmă cu câţiva ani au fost potrivite la contextul de atunci". Deşi după intrarea în insolvenţă FRG a renunţat la franciza pentru branduri precum Olsen sau Mandarina Duck, omul de afaceri susţine că ar aduce oricând înapoi aceste branduri dacă situaţia de pe piaţă o va permite. Radu apreciază că magazinele mici de fashion nu au mai putut fi ţinute deschise din cauza costurilor prea mari.

Încă din 2009 omul de afaceri a tran sferat magazinele Aldo şi Debenhams pe două com panii distincte, respectiv Aldro Retail (Aldo) şi Debro Retail (Deben hams), încercând astfel să salveze brandurile profitabile ale afacerii din fashion. "For ma tele mari de magazine funcţionează mai bine decât cele mici".

Aceeaşi decizie a luat-o şi în cazul librăriilor, înainte de a cere intrarea în insolvenţă a companiei Pro Express Retail Radu a trecut 70% din magazinele care operau pe această firmă pe alte patru companii. "Am vrut să dau mai multă autonomie magazinelor, de aceea am făcut acest transfer".

Vestea bună vine din Ungaria

Întrebat în ce relaţie se află cu băncile de pe piaţa românească, Radu a spus că nu a mai luat bani de la nicio bancă pentru că nu are niciun proiect care să solicite finanţare de la vreo bancă.

Cu toate acestea, pentru deschiderea ma gazinului Debenhams în Ungaria, ce are loc astăzi, Radu a discutat cu mai multe bănci din Ungaria. "Nu am discutat cu băncile româneşti pentru că în general acestea nu cunosc piaţa din Ungaria şi sunt mai reticente la proiecte în străinătate". Omul de afaceri plănuieşte să mai deschidă şi alte magazine Debenhams în Ungaria, dacă unitatea ce s-a deschis astăzi, pe 2000 de metri pătraţi într-un centru comercial, va obţine un milion de euro profit. "Pentru acest magazin eu nu am pus niciun ban, doar am ga rantat investiţia de un milion de euro făcută de Debenhams şi de centrul comercial în care se află magazinul".

Deschiderea magazinului din Ungaria este o "veste bună", apreciază Radu, după ce timp de doi ani "s-a vorbit doar de închideri în grupul RTC. A venit momentul să începem să construim iar".

Dacă în cazul companiei de fashion s-a votat intrarea în faliment, Radu se aşteaptă ca această companie să fie singura din cele trei la care se va vorbi de faliment.

Au mai rămas 2.500 de angajaţi din 5.000

La firma de curierat, TCE Logistică, cu o cifră de afaceri de 16 mil. euro în 2009 şi cu datorii de 8,5 milioane de euro către terţi (din care 3,3 mil. euro credite bancare) încă nu s-a depus planul de reorganizare, potrivit lui Radu.

Dată fiind structura logistică a TCE, omul de afaceri s-a gândit să înfiinţeze companii în SUA, Marea Britanie, Dubai şi Hong Kong, prin care românii să îşi poată comanda produse online, pe care să le primească direct acasă.

După intrarea celor trei companii în insolvenţă, numărul angajaţilor grupului lui Octavian Radu s-a redus la jumătate. De la 5.000 de oameni s-a ajuns la 2.500 de persoane în prezent, potrivit lui Octavian Radu.