RBS începe să creadă în creşterea economică: plus 1,7% anul acesta

Autor: Razvan Voican 17.04.2011

Britanicii de la RBS, care aveau una dintre cele mai pesimiste prognoze privind perspectivele economice din 2011, cu un interval pentru evoluţia PIB cuprins între - 1% şi plus 1%, consideră acum, pe baza datelor din primele două luni ale anului, că "este posibil" un scenariu de creştere cu 1,7%.

Industria este văzută ca motor principal, cu o creştere estimată la circa 7%, analiştii apreciind că există această dinamică va fi susţinută în continuare de cererea externă. De asemenea, sesizează o ameliorare a dinamicilor din sectorul construcţii în ultimele şase luni, în timp ce la retail notează încetinirea declinului pentru a treia lună la rând în februarie.

RBS se aşteaptă ca dobânda BNR să rămână la 6,25% tot anul, în timp ce pentru cursul de schimb vede posibilă întărirea leului spre nivelul de 4,05 lei/euro. "Credem că BNR nu va fi dispusă să lase cursul să se apropie prea mult de 4 lei/euro, având în vedere că deja condiţiile monetare devin mai restrictive şi ar putea afecta revenirea economiei (oricum estimată a fi lentă)."