Delta ACM merge afară cu 63 mil. € la capital. Până acum, contracte autohtone de zeci de mil. euro

Autori: Liviu Iancu - Mediafax , Andreea Mioara Neferu 18.04.2011

Constructorul Delta ACM, cu afaceri de 91 milioane de euro anul trecut, a anunţat că îşi majorează capitalul social cu 223 milioane de lei (aproximativ 54 de milione de euro), prin încorporarea rezervelor.



După majorare, capitalul firmei va fi de 260,7 milioane de lei (circa 63 milioane de euro). Peste 99,99% din capitalul social al firmei vor fi deţinute, în urma majorării, de către Florea Diaconu.

"Am majorat capitalul social al companiei fiindcă dorim ca Delta ACM să fie privită cu mai multă încredere de către actualii şi potenţialii clienţi, în special pe pieţele externe. Anul 2010 a fost un an de referinţă în istoria companiei, Delta intrând pe piaţa construc­ţiilor în mai multe ţări din Africa şi Orientul Mijlociu", a declarat Florea Diaconu, propri­etarul Delta ACM. El a adăugat că potenţialul companiei pe care o conduce poate fi mai bine pus în valoare având un nivel al capitalului social care să completeze, din punctul de vedere al atractivităţii, "portofoliul de lucrări".
Delta ACM a semnat în luna februarie un contract pentru construirea unui tronson de autostradă în Irak, în valoare de 66,7 milioane de dolari (47,8 milioane de euro). Astfel, compania va construi un tronson de 20,6 kilometri din autostrada Erbil - Koya, cu o lungime totală de 58,3 kilometri.
Pentru acest an, Diaconu estimează o cifră de afaceri de 115 milioane de euro, în creştere cu 24 milioane de euro faţă de 2010, datorită lucrărilor pe care le va realiza în străinătate.
Compania Delta ACM este considerată, potrivit informaţiilor apărute în presă, una dintre firmele apropiate Partidului Democrat Liberal (PDL), având în vedere că în urmă cu câţiva ani printre directorii companiei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, actualul deputat din colegiul 13 al sectorului 3.
Astfel, Delta ACM a avut uşa deschisă pentru contractele de infrastructură din sec­torul 3 al Capitalei, care i-a încre­dinţat, prin negociere fără anunţ de par­ti­cipare o parte semnificativă din contractele sale pentru reparaţii de străzi, trotuare sau parcări.
Totodată, anul trecut Delta ACM a câştigat două dintre cele mai importante contracte atribuite de CNADNR. Astfel, în consorţiu cu austriecii de la Strabag şi cu C&I Euroconstruct, firmă controlată de omul de afaceri Ion Comuşi, Delta ACM a câştigat al doilea cel mai mare contract atribuit de CNADNR, pentru modernizarea DN 67B Scoarţa - Piteşti, între kilometrii 0 şi 188. Valoarea contractului se ridică la 86,5 milioane de euro fără TVA.
De asemenea, Delta ACM şi-a adjudecat şi contractul de 23,6 milioane de euro fără TVA pentru întreţinerea autostrăzii Bucureşti - Piteşti şi a centurii Piteşti, alături de Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos) şi Romstrade (Nelu Iordache).
Compania, înfiinţată în 1993, este spe­cializată în construirea şi repararea dru­murilor, printre lucrările realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe mai multe străzi din Bucureşti, precum şi modernizarea unor drumuri judeţene şi naţionale.