Vânzările exportatorilor şi remiterile duc euro la un nou minim al anului

Autor: Ciprian Botea 18.04.2011

Leul a câştigat aproape trei bani în faţa monedei europene în ultimele patru şedinţe valutare, pe fondul unor vânzări mai mari de valută ale exportatorilor locali, dar şi ale jucătorilor străini, atingând astfel un nou maxim al anului.

BNR a afişat ieri un curs de referinţă de 4,0869 lei/euro, cel mai scăzut nivel din martie 2010 încoace.

"Piaţa a fost destul de agitată, cu volume bune de tranzacţionare. Exportatorii vând valută ca să facă plăţile trimestriale la buget şi probabil sunt şi remiteri mai mari de la muncitorii din străinătate. Pe plan internaţional este un val de aversiune la risc, dar leul rezistă foarte bine", a comentat un dealer.

Şedinţa valutară de luni a fost deschisă la un nivel de 4,0905 lei/euro, iar cotaţiile au coborât uşor, până la 4,0863 lei/euro.

Spre sfârşitul zilei leul a cedat însă o parte din terenul câştigat, cotaţiile urcând la 4,0910/4,0930 lei pentru un euro. Zlotul a pierdut însă peste 1% în şedinţa de tranzacţionare de ieri.

Investitorii de pe pieţele internaţionale au fost cuprinşi de un nou val de teamă legat de datoriile ţărilor din zona euro şi moneda europeană a pierdut teren în faţa principalelor valute.

Leul a câştigat aproape 4,3% în faţa euro de la începutul acestui an, pe fondul unui sentiment pozitiv al investitorilor faţă de perspectivele economiei româneşti. Majoritatea analiştilor şi-au mo­dificat prognozele de curs pentru acest an după aprecierea din ultimele săptămâni a leului, cele mai optimiste estimări indicând chiar un nivel de 4 lei/euro la finalul anului.

În schimb, leul a pierdut doi bani în faţa dolarului american în prima şedinţă din această săptămână, iar cursul oficial a ajuns la 2,8522 lei/dolar.

Dobânzile pe termen foarte scurt la care băncile se împrumută între ele au continuat să scadă uşor, până în intervalul 2,19%-2,69% pe an.

"Pe măsură ce se apropie finalul perioadei actuale de rezervă obligatorie, randamentele implicite continuă mişcarea descendentă", a spus un alt dealer. Dobânda pe termen scurt a ajuns astfel sub costul facilităţii pe termen scurt a BNR, de 2,25% pe an.

Scăderea dobânzilor pentru plasamentele pe termen foarte scurt arată că dealerii au din nou lichidităţi excedentare pe care nu au unde să le plaseze.