Executări silite: băncile îşi prezintă "oferta" de apartamente luate de la cei care nu şi-au mai putut plăti ratele

Autor: Ionuţ MORARIU 18.04.2011

Oferte puţine, în zone slab cotate şi cu preţuri de pornire neatractive. În aceşti termeni poate fi descris stocul de locuinţe pe care băncile vor să le execute silit.

Un studiu de caz, realizat pe apartamentele scoase la vânzare de instituţiile financiare în cartierul bucureştean Tineretului, arată că băncile solicită preţuri superioare celor cerute de proprietarii care vor să vândă imobile similare. Astfel, ING scoate la licitaţie un apartament de trei camere şi 61 de metri pătraţi, situat la etajul 10 al unui imobil de pe strada Trestiana din cartierul Tineretului din Capitală, pentru 75.000 de euro.

O proprietate similară este oferită potenţialilor cumpărători şi de BRD Societe Generale. Situat la parterul unui bloc de pe Constantin Rădulescu Motru din acelaşi cartier bucureştean, cu o suprafaţă de 78,5 metri pătraţi, apartamentul de trei camere are un preţ de plecare tot de 75.000 de euro.

Pe portalurile de anunţuri imobiliare pot fi găsite însă deja proprietăţi, negrevate de sarcini, ai căror proprietari au pretenţii financiare mai mici decât cele de la rubrica "executări silite". Spre exemplu, trei camere din apropierea staţiei de metrou Tineretului pot fi cumpărate "la liber" pentru 73.000 de euro, "negociabil".

Pentru o sumă considerabil mai mare încearcă BCR să vândă un apartament de numai două camere dintr-o zonă neprecizată a Capitalei. Pentru cei 59,8 metri pătraţi ai locuinţei, banca cere 353.019 lei (aproximativ 84.000 de euro). Citiţi mai mult despre executările silite ale băncilor pe www.gandul.info