Scăderile de preţuri după trei ani de criză: la apartamentele noi, în lei, doar 2-4%

Autor: Cristi Moga 18.04.2011
Preţurile în euro ale apartamentelor noi din Bucureşti au scăzut, la aproape trei ani de la începerea crizei imobiliare, cu doar 15-17% într-o serie de ansambluri rezidenţiale, "discount" care pentru potenţialii cumpărători este anulat practic de deprecierea cu 13% a monedei naţionale.


Peste 90% din angajaţii români sunt plătiţi în lei fără a se ţine cont de evoluţia mo­nedei naţionale în raport cu moneda europeană, deşi la maşini şi locuinţe vânzătorii afişează preţuri în euro.

În aprilie 2008, când au început să scadă preţurile apartamentelor din Bucureşti, un euro era cotat la 3,64 lei, în timp ce la nivelul lunii martie 2011 acesta a atins nivelul de 4,16 lei.

În acelaşi interval salariile medii la nivel naţional au rămas constante, creşterile din anumite sectoare fiind anulate de scăderile din sistemul bugetar.

În România singurul domeniu în care plata salariilor în euro reprezintă o practică relativ obişnuită este IT-ul, dar numă­rul anga­jaţilor din acest dome­niu reprezintă doar circa 2% din total.

În aceste condiţii, unii dez­voltatori au încasat aceeaşi sumă în lei pentru aparta­men­tele construite.

Spre exemplu, o garsonieră în cartierul Armonia din Titan, care în 2008 avea un preţ de 63.000 de euro (229.000 de lei), plus TVA, costă în prezent 53.800 de euro (223.000 de lei), plus TVA, respectiv un preţ cu doar 2% mai mic în lei.


Noroc cu TVA-ul

Diferenţa majoră pentru cumpărători la achiziţia unei lo­cuinţe o reprezintă cota TVA redusă de la 19% la 5% pentru apartamentele cu su­pra­feţe mai mici de 120 de metri pătraţi şi mai ieftine de 380.000 de lei, dar această reducere de preţ de aproape 12% a fost suportată din bugetul statului, neafectând practic marjele dez­voltatorilor imobiliari.

Profitabilitatea investitorilor a fost însă afectată de fap­tul că cea mai mare parte a creditelor pentru con­strucţie au fost obţinute în euro, iar în plus păstrarea în portofoliu a locuinţelor pe o perioadă mai mare cu doi-trei ani decât cea prevăzută iniţial a determinat costuri suplimentare cu creditele, impozitele şi întreţinerea locuinţelor.

În aceste condiţii, deşi piaţa construcţiilor de locuinţe s-a prăbuşit în ultimii doi ani, vânzările rămân deocamdată semi-blocate, iar câteva mii de locuinţe noi stau practic goale.

900 de locuinţe goale în cinci proiecte

Doar în rândul celor cinci proiecte analizate mai sunt disponibile aproape 900 de locuinţe finalizate, circa 250 în cartierul de vile Green City din comuna 1 Decembrie, în jur de 400 în Doamna Ghica Plaza, 100 în Răsărit de Soare şi câte 70 în Armonia Titan, respectiv în ansamblul Alia Apartments, situat în apro­pierea Arcului de Triumf, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii acestor companii în ultimele săptămâni.

"Preţurile sunt la limită. Avem costul plus o mică marjă de profit. Acesta este preţul. N-avem motive să vin­dem în pierdere deoarece nu avem mii de apartamente goale şi nicio bancă nu stă pe capul nostru. Vor scădea preţurile doar cei la care stă banca pe capul lor", de­clara recent Asher Lax, di­rec­torul de vânzări al companiei Adama, care a realizat 1.500 de apartamente pe piaţa locală, dintre care 260 se află în proiectul Armonia Titan.

Ţinuţi în viaţă de bănci

În multe cazuri băncile preferă să ţină în viaţă dezvolta­to­rii imobiliari deoarece au ob­ser­vat că piaţa nu poate absorbi un număr ridicat de locuinţe scoase la licitaţie, iar până în pre­zent nicio bancă nu şi-a asu­mat preluarea unui complex fi­na­lizat cu sute de apartamente, în ciuda faptului că graficul de rambursare a numeroase cre­di­te acordate pentru dezvoltare a fost modificat semnificativ.

În acelaşi timp, dezvoltatorii mai vând câte 2, 5 sau 10 apartamente lunar şi speră la revenirea pe creştere a economiei care să readucă optimismul în rândul clienţilor interesaţi de locuinţe noi, singurii care îi pot scoate în această perioadă din impas, în condiţiile în care majoritatea investitorilor speculativi s-au retras de pe piaţa rezidenţială locală.