Familia Adamescu controlează direct şi prin Astra Asigurări 32% din Inter

Autor: Andrei Chirileasa 20.04.2011

Compania Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu, a cumpărat un pachet de 16,2% din acţiunile Intercontinental pentru 4,1 mil. euro, potrivit unei raportări transmise Bursei.



The Nova Group, firma prin care familia Adamescu de­ţi­ne toate afacerile sale, mai cumpărase 15,7% din ac­ţiunile Intercontinental în 2008 pentru circa 3 mil. euro.

Astfel, familia Adamescu a ajuns să controleze circa 32% din compania care deţine hotelul Intercontinental.

RHIC Holding, companie înre­gis­trată în Luxemburg, ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi, a vândut ieri pe Bursă întregul pachet de 49,1% din acţiunile Intercontinental pentru circa 12,4 mil. euro. Pachetul a fost vândut prin două tranzacţii speciale la acelaşi preţ de 0,1249 lei/acţiune. Celălalt cumpărător nu a fost raportat.

Tranzacţiile au fost intermediate de firma de brokeraj Carpatica Invest.

Exitul RHIC Holding este pregătit de câteva luni, având în vedere că în martie compania Intercontinental a luat un credit de 15 mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank pe o perioadă de 10 ani pentru a returna împrumutul de 13 mil. euro contractat în urmă cu câţiva ani de la acţionarul majoritar pen­tru a finanţa modernizarea hotelului.

Înainte de această tranzacţie The Nova Group a propus patru candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Intercontinental. Pe lângă Dan Ada­mescu şi fiul acestuia Alexander Ada­mescu, care erau deja membri în CA, pe lista candidaţilor se află şi Lu­cian Ciofoaia, manager al departa­men­tu­lui de real estate al The Nova Group, şi Daniel Onuţe, fost administrator al Roman Braşov.

Istoria Intercontinental

Intercontinental este primul hotel de cinci stele din România şi un simbol al Bucureştiului, fiind situat în Piaţa Universităţii, lângă Teatrul Naţional.

Hotelul a fost inaugurat în 1971, după o investiţie de 6 milioane de dolari.

După Revoluţie, hotelul a fost pre­luat de familia Păunescu prin in­ter­mediul firmei General Consulting Pro­curement, deţinută de George Con­stantin Păunescu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ro­mâ­nia în anii '90. Viorel Păunescu a de­ţinut şi el circa 12% din acţiuni, fiind pre­­şe­dintele Consiliului de Adminis­tra­ţie până în 2007, când şi-a vândut acţiunile.

În 2003 pachetul de 49,1% din ac­ţiuni a fost transferat firmei RHIC Hol­ding, înregistrată în Luxemburg, ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi. Au exis­tat speculaţii că în spatele acestei firme s-ar afla tot familia Păunescu.

În 2007 reprezentantul RHIC Holding, elveţianul Thomas Moser, a pre­luat funcţia de preşedinte al Con­si­liului de Administraţie al Inter­con­ti­nen­tal, iar în raportul anual se arăta că el ar deţine pachetul de 49,1% din acţiuni.

Pe de altă parte, Răzvan Păunescu, fiul lui George Păunescu, a rămas mem­bru în CA al Intercontinental şi după ce familia Păunescu a anunţat că nu mai deţine controlul hotelului.

Întreaga companie, evaluată la 25 mil. euro

Tranzacţia prin care s-a vândut pa­chetul de 49,1% din acţiuni s-a realizat la preţul de 0,1249 lei/acţiune, cu 10% pes­te cotaţia din ziua precedentă, ve­nind după ce acţiunile RHIC şi-au dublat preţul în ultima lună.

Tranzacţia evaluează întreaga com­panie la 25,3 mil. euro. Asta în con­diţiile în care activele totale ale com­pa­niei erau la finele anului trecut de 234 mil. lei (56 mil. euro), iar datoriile totale erau de 64 mil. lei (15 mil. euro), de unde rezultă o valoare a activelor nete de circa 41 mil. euro.

La finele anului trecut firma de consultanţă imobiliară DTZ Equinox a evaluat hotelul şi terenul pe care acesta este amplasat la 47,7 mil. euro, la care se adaugă un teren situat pe strada Batiştei, evaluat la 1,9 mil. euro.

Cea mai des utilizată metodă de evaluare pentru hoteluri este preţul pe cameră. Hotelul Intercontinental dispune de 257 de camere clasificate la 5 stele, de unde rezultă o valoare de aproape 100.000 de euro pe cameră.

Pe Bursă, acţiunile Intercontinental au scăzut cu 25% după realizarea tran­zac­ţiilor până în închiderea şedin­ţei, fiind cotate la 0,0857 lei. La acest preţ, ca­pitalizarea companiei este de 17,4 mil. euro.

Pierderi de peste 110 milioane de lei în ultimii şapte ani

Compania a încheiat ultimii nouă ani pe pierderi, potrivit raportărilor dis­po­nibile pe Bursă, doar în ultimii şapte ani pierderile cumulate fiind de 113,5 mil. lei, în condiţiile în care afacerile în­re­gistrate în această perioadă au to­ta­li­zat 302,5 mil. lei. Poziţia ultra­centrală şi in­vestiţiile în modernizare din ultimii ani nu au putut compensa scăderea ge­ne­rală a pieţei hoteliere, determinată de criza economică. Astfel, în ultimii doi ani afacerile Intercon­tinental au fost în medie cu 20% mai mici decât cele din perioada 2007-2008.

Anul trecut compania a raportat afa­ceri de 41,3 mil. lei (9,7 mil. euro), în creş­tere cu 4,3% faţă de 2009, însă pier­derile au crescut de la 15 mil. lei la aproape 16 mil. lei.

Reprezentanţii Intercontinental mai arată că 32% din cheltuielile de anul trecut, respectiv 17,3 mil. lei, re­pre­zintă cheltuieli cu amortizarea, adică deprecierea valorii activelor pe care le deţine. Aceste cheltuieli sunt de na­tură contabilă şi asigură fonduri pen­tru proiectele viitoare de modernizare.

Din punctul de vedere opera­ţional, hotelul Intercontinental a înre­gistrat o îm­bunătăţire a para­metrilor anul tre­cut, când a obţinut un profit opera­ţio­nal de circa 9 mil. lei.

Anul acesta com­pa­nia mizează pe o creştere a profitului ope­raţional la 9,8 mil. lei, în con­diţiile în care veniturile operaţio­nale sunt aştep­ta­te să crească de la 38 mil. lei la 40 mil. lei, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobării acţionarilor.

Venitu­ri­le din cazare sunt estimate să urce cu 5,6%, la 21,9 mil. lei, în condiţiile în care gradul de ocupare pentru acest an este estimat să urce la 62,6%, de la 59,1% anul trecut, în timp ce tariful me­diu zilnic pe cameră se menţine la un ni­vel apropiat de cel din 2010, de 374 lei.

Managementul hotelului este asigurat de Intercontinental Hotels Group cu care compania are contract încheiat în 2006 pe o perioadă de 15 ani.

Ce deţine familia Adamescu

Principalul activ este Unirea Shopping Center (SCDM), compania care deţine centrul comercial cu acelaşi nume situat în piaţa Unirii din Bucureşti şi un mall în Braşov. Unirea Shopping Center a realizat anul trecut afaceri de 20 mil. euro, în scădere cu 11% faţă de 2009, şi un profit net de 1,4 mil. euro. Familia Adamescu a preluat controlul Unirea Shopping Center în 1998 şi deţine circa 78% din acţiuni. Activele totale ale companiei erau evaluate la finele anului trecut la 127 mil. euro, în timp ce datoriile totale se ridicau la 25 mil. euro, în timp ce valoarea de piaţă este de 58 mil. euro. Activitatea Unirea Shopping Center este coordonată de Carmen Adamescu (foto dreapta sus)

Un alt activ valoros este Compania de Asigurări Astra, unde The Nova Group deţine 70% din acţiuni. Astra Asigurări a devenit anul trecut cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa locală, cu prime brute subscrise în valoare de 1,1 mld. lei (260 mil. euro), în creştere cu 37% faţă de anul precedent. Anul trecut, familia Adamescu a anunţat că a ajuns la un acord pentru răscumpărarea pachetului de 27% deţinut de grupul austriac Uniqa, pe care-l vânduse în 2005 cu 10 mil. euro. Tranzacţia nu s-a realizat însă până în prezent.

Compania de construcţii Baumeister, controlată în întregime de familia Adamescu, a realizat în 2009 afaceri de 35,9 mil. euro, iar anul trecut estima afaceri de 29-30 mil. euro.

Divizia imobiliară a The Nova Group deţine două dintre primele clădiri de birouri din Bucureşti, situate în zone centrale, respectiv Modern Business Center, unde îşi are sediul Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi City Business Center de pe Bulevardul Unirii, unde a fost pentru multă vreme sediul Connex (Vodafone). La acestea se adaugă trei parcuri logistice şi două proiecte rezidenţiale.

Hotelul Rex din Mamaia, clasificat la 5 stele, a fost preluat de familia Adamescu în 2006 de la familia Păunescu pentru suma de 10 mil. euro. Rex este unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de pe litoral.

Ziarul România Liberă, unul dintre primele ziare de după Revoluţie, este controlat în totalitate de familia Adamescu, care a răscumpărat anul trecut jumătate din acţiunile Medien Holding de la compania germană Waz.

Eşec: Familia Adamescu a preluat în 2009 şi un pachet semnificativ de acţiuni la retailerul IT&C şi de electrocasnice Flamingo pentru circa 2,5 mil. euro, încercând să o restructureze. Compania a intrat în insolvenţă în decembrie 2009, iar în 2010 lanţul de magazine Flanco, pe care aceasta în controla, a fost preluat de grupul Asesoft în cadrul programului de reorganizare.