Fostul şef al CFR s-a întors „acasă“, unde va fi judecat pentru o fraudă de 50 mil. euro

Autor: Iulian Anghel 20.04.2011

Fostul director general al Companiei Naţionale Căile Ferate Române (CNCFR) Mihai Necolaiciuc a ajuns ieri în ţară la patru ani după ce fusese dat în urmărire inter­naţională pentru o fraudă la CNCFR de 50 mil. euro.

Localizat în urmă cu doi ani pe teritoriul Statelor Unite, Necolaiciuc a fost extrădat în urma unui ordin semnat de secretarul de stat american Hillary Clinton la cererea justiţiei române. Extrădarea sa fusese autorizată de americani la începutul lui martie curent, el fiind arestat în SUA în iunie 2009.

Necolaiciuc este cercetat pentru o fraudă la CNCFR de 50 mil. euro făcută între 2002 şi 2003 pe când premier era Adrian Năstase, iar ministru al transporturilor Miron Mitrea. Procurorii susţin că Necolaiciuc, în calitate de director al CFR, a semnat şi achitat comenzi de achiziţii de piese de zeci de miliarde de lei vechi pentru instalaţiile feroviare. Demersul

s-ar fi realizat, spun procurorii, cu încălcarea legii şi fără să existe documente care să ateste nevoia achiziţiilor făcute. Odată cu Ne­colaiciuc au fost trimise în judecată şi alte persoane din subordinea sa pentru acuzaţia de a fi achiziţionat materiale la suprapreţ şi fără niciun fel de utilitate pentru căile ferate.

Necolaiciuc mai are alte două dosare deschise de procurorii anticorupţie pentru deturnare de fonduri, pe numele său fiind emise mandate internaţionale de arestare.

În toamna lui 2006, pe când se afla în Austria, pe numele lui Necolaiciuc, care se sustrăgea urmăririi penale, a fost emis un mandat de arestare preventivă de către Judecătoria Sectorului 1, dar un viciu de procedură l-a salvat: Tribunalul Bucureşti a constatat că mandatul a fost emis fără citarea apărătorului, iar dosarul a fost restituit judecătoriei.

Mandatul de arestare internaţională emis de DNA a fost şi el anulat în martie 2007 întrucât fusese emis în baza deciziei Jude­cătoriei Sectorului 1, care fusese desfiinţată de Tribunal. Judecătoria Sectorului 1 a refăcut procedura şi a emis un nou mandat, dar în această tevatură Necolaiciuc a fugit în Statele Unite.

În vara lui 2010 Evenimentul zilei a publicat un dialog prin e-mail cu Necolaiciuc aflat în arest în SUA în care acesta susţinea că este nevinovat şi făcea o trimitere ciudată spre oameni politici influenţi: " Acolo (în România - n.n), toată lumea fumează pe stradă şi pe mine mă întreabă de ce miroase buzunarul meu a ţigări. (...) Din postura de aici nu puteam reacţiona împotriva lui Hrebenciuc, Geoană, Vanghelie (Necolaiciuc relata o poveste din campania electorală şi vorbea de finanţarea ei - n.n.), dar Dumnezeu le vede pe toate!" Necolaiciuc a fost arestat în vederea extrădării în 23 iunie 2009, după ce în 17 iunie 2009 fusese găsit de FBI în parcarea restaurantului Denny's din West Palm Beach (Florida).