A doua companie care a eşuat pe Bursă: Contor Group Arad cere intrarea în insolvenţă

Autor: Andrei Chirileasa 20.04.2011

Conducerea producătorului de contoare de măsurare a apei Contor Group Arad (CGC), companie listată la Bursă la începutul lui 2008, a cerut intrarea în insolvenţă.

Contor Group s-a listat la Bursă în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) derulată în martie 2008, prin care a atras 11,8 mil. lei (circa 3 mil. euro) de la investitori. În prezent, întreaga companie este evaluată la 11,4 mil. lei (2,78 mil. euro).

Contor Group este a doua companie listată în ultimii ani pe Bursă care ar putea intra în insolvenţă după retailerul IT&C şi de electrocasnice Flamingo International (FLA), care s-a listat în 2005 şi a intrat în insolvenţă la finele lui 2009.

"La data de 19.04.2011, preşedintele consiliului de administraţie - director general al SC Contor Group SA, a înregistrat la Tribunalul Arad cererea de deschidere a procedurii insolvenţei", se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Preşedintele companiei este Tudor Caracioni, care controlează 61,45% din acţiuni, prin intermediul firmei Contor Caracioni din Germania.

Compania îşi motivează decizia prin faptul că activitatea societăţii a scăzut constant, aceasta aflându-se în prezent în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.

"Blocajul existent în industria construcţiilor civile şi industriale, domeniu în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea partenerilor societăţii, a dus la scăderea semnificativă a încasărilor lunare. Ca urmare a diminuării continue a numărului comenzilor partenerilor contractuali, a creşterii accentuate a preţului la materiile prime, precum şi al serviciilor conexe, societatea se confruntă cu o lipsă majoră de lichidităţi, fiind în situaţia de a înregistra constant datorii fapt care o împiedică să acceseze pieţe noi", se arată în raportul transmis de companie.

Reprezentanţii companiei mai spun că au dificultăţi în recuperarea creanţelor şi în relaţia cu băncile, care sunt reticente în acordarea de credite noi.

"Societatea înregistrează datorii faţă de furnizori şi întârzieri la plata creditelor bancare pe care le-a contractat, precum şi la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", se mai precizează în raport.

Datorii de 14 mil. euro, din care 8,7 mil. euro la ING Bank

Potrivit raportului anual, compania avea la finele anului trecut datorii totale de 58,6 mil. lei (14,3 mil. euro), dintre care 37,1 mil. lei (9 mil. euro) sunt sume datorate băncilor. Cel mai mare creditor al companiei era ING Bank, cu o expunere de 35,7 mil. lei (8,7 mil. euro). CEC Bank are de recuperat 1,28 mil. lei.

Compania avea şi contracte de leasing, cu Piraeus Leasing, a căror valoare se ridica la circa 1,5 mil. lei.

Datoriile faţă de furnizori erau de 15 mil. lei, iar cele faţă de bugetul de stat însumau 2,44 mil. lei.

Activele totale ale companiei erau evaluate la 123 mil. lei (30 mil. euro).

Dificultăţi în recuperarea creanţelor

Compania avea de recuperat creanţe de 34,8 mil. lei (8,48 mil. euro) de la clienţi, entităţi aficliate şi debitori diverşi, potrivit bilanţului.

Sumele de primit de la clienţi se ridicau la 26 mil. lei (6,3 mil. euro), dintre care circa 4 mil. euro de la patru companii din grup. Sumele de încasat de la entităţile afiliate se ridicau la 5 mil. lei, iar cele de primit de la debitori diversi erau de 4,87 mil. lei, dintre care 3,3 mil. lei de la companii din grup.

Lichidităţile companiei însumau 306.000 de lei, la 31.12.2010.

"La 31 decembrie 2010 societatea avea în evidenţele contabile un sold al clienţilor neîncasaţi de 26.063.817 RON din care 5.712.333 RON reprezentau clienţii a căror vechime a facturilor era mai mare de trei ani, prezentând un risc semnificativ de neîncasare. Societatea a înregistrat în evidenţele contabile o ajustare a acestui cont în sumă de 1.461.626 RON. Din informaţiile şi probele obţinute de noi, considerăm că valoarea ajustării contului de clienţi trebuia să se facă cu suma de 5.141.100 RON, ceea ce înseamnă că în contul de profit şi pierdere ar fi trebuit înregistrată o cheltuială suplimentară de 3.679.474 RON", se arată în raportul auditorului independent.

Contor Group Arad a înregistrat anul trecut pierderi de 2,2 mil. lei, faţă de un profit net de 1,1 mil. lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a scăzut cu 20%, la 34,8 mil. lei.

Acţionarii minoritari cer explicaţii

Un grup de investitori care deţin peste 10% din acţiunile producătorului de contoare Contor Group Arad (CGC), din care fac parte şi fondurile administrate de grupul olandez MEI, a cerut explicaţii conducerii companiei privind tranzacţiile încheiate cu persoanele afiliate şi privind sumele pe care acestea le au de plătit companiei.

Potrivit unui raport transmis de societate Bursei de Valori, acţionarii minoritari vor să ştie care este situaţia sumelor pe care Contor Group le are de încasat de la firmele Waterhouse SRL din Arad şi Caracioni GmbH din Germania, controlate de Tudor Caracioni, directorul general al Contor Group şi principalul acţionar al companiei, cu 61,4% din acţiuni. Ei mai propun încetarea livrărilor de produse către clienţii rău-platnici, care au solduri restante sau creanţe neîncasate mai vechi de 180 de zile şi acţionarea acestor clienţi în instanţă pentru recuperarea sumelor respective.

Din grupul de acţionari fac parte fondurile Middle Europe Oportunity III, care deţine 5% din acţiuni, MEI Roemeie & Bulgarije, cu 8,74%, Carcaradon, cu 2,55%, SIF Banat-Crişana, cu 3,29%, şi firma de brokeraj IFB Finwest, care a intermediat listarea Contor Group la Bursă, cu 1,09%.