SUA reia raidurile din Libia cu avioane fără pilot, de tip Predator

Autor: Radu Racu 22.04.2011

Preşedintele american Barack Obama a autorizat joi armata să reia atacurile aeriene din Libia, cu avioane teleghidate, de tip Predator, după ce Franţa şi Marea Britanie s-au plâns că SUA s-a retras prea devreme din conflictul armat, scrie Financial Times.



Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat joi că hotărârea de a utiliza aceste avioane fără pilot, înarmate cu rachete, a fost luată din cauza "situaţiei umanitare" din Libia şi pentru că acestea aduc "o capacitate" pe care alte tipuri de avioane nu ar putea să o ofere, mai ales cu scopul limitării victimelor civile, numite pagube colaterale în vocabularul militar.

Reluarea raidurilor americane vine pe fondul unor îngrijorări tot mai mari legate de criza umanitară din Libia, în special în regiunea Misurata, unde forţele NATO întâmpină dificultăţi.

Două avioane Predator vor îndeplini misiuni de bombardare a unor ţinte unde aviaţia NATO nu are acces.

"Ceea ce aduc în mod special este capacitatea de a zbura la joasă altitudine, oferind, astfel, o mai bună vizibilitate asupra unor ţinte precise, acum că acestea (forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi) au început să ocupe poziţii defensive", a declarat Gates.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea acestor avioane de a zbura 24 de ore fără întrerupere deasupra ţintelor potenţiale.