Analiştii: Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori

Autor: Claudia Medrega 22.04.2011

La rândul lui, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză Ion Ghizdeanu a declarat după şedinţa de guvern de miercuri că România poate înregistra în primul trimestru o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3% raportat la aceeaşi perioadă din 2010.

Institutul Naţional de Statistică anunţă la 13 mai datele privind evoluţia PIB în primul trimestru.

În opinia analiştilor, ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB, fiind necesară şi urmărirea altor indicatori, cum ar fi şomajul, comerţul sau evoluţia veniturilor reale.

"Dinamicile producţiei industriale, vânzărilor cu amănuntul, şomajului şi ocupării, veniturilor reale sunt alţi factori care ajută la determinarea situaţiei economice. PIB ar putea creşte în T1 2011 faţă de T4 2010, pe date ajustate sezonier, pe baza creşterii puternice a producţiei industriale. Nu cred că aceste evoluţii sunt suficiente pentru a marca ieşirea din recesiune. Vânzările cu amănuntul s-ar putea reduce până spre jumătatea anului, salariile reale se reduc în continuare (permiţând ajustarea costurilor de producţie afectate de preţurile ridicate ale materiilor prime), ocuparea scade în ciuda reducerii ratei şomajului", afirmă Dan Bucşa, şeful departamentului cercetare al Bancpost.

O privire mai atentă asupra contracţiei şomajului arată că doar o treime dintre cei care nu mai sunt şomeri şi-au găsit loc de muncă în economia fiscalizată, restul emigrând, angajându-se în economia gri sau ieşind din evidenţe.

"Factorii anticipativi ai evoluţiei activităţii economice arată că vânzările cu amănuntul şi construcţiile s-ar putea contracta până la jumătatea anului curent. Indiferent de momentul ieşirii din recesiune (T1 2011, T2 2011 sau mai târziu), reluarea creşterii economice nu va fi rapidă dacă intrările de investiţii străine nu vor accelera şi dacă pesimismul consumatorilor persistă", apreciază Bucşa.

În opinia economistului-şef al ING Bank Nicolaie Chideşciuc, înregistrarea unei creşteri economice pozitive în primul trimestru din 2011 nu înseamnă ca am ieşit din recesiune în trimestrul unu al anului 2011.

"Practic, nu există o definiţie clară nici pentru intrarea în recesiune, nici pentru ieşirea din recesiune. Dacă vom înregistra creştere economică şi în trimestrul unu 2011, dar şi în trimestrele următoare şi nu se revizuieşte pe minus cifra din trim. 4 2010, cred că putem spune că am ieşit din recesiune la finalul trimestrului 3 din 2010."

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru a declarat recent că România nu a ieşit încă din recesiune, iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anului trecut trebuie să fie confirmată de datele ulterioare, nefiind sigur dacă revenirea economică a început.

Analistul financiar Lucian Isar susţine că în primul trimestru creşterea anunţată faţă de ultimul trimestru al anului precedent va fi din nou marginal peste zero, dar până nu o să avem o primă revizuire fără presiune politică şi mediatică, nu o să ştim exact.

"Maniera în care autorităţile, după numeroase ratări succesive ale prognozelor, au reuşit să nimerească creşteri marginale în jurul lui zero creează o normală suspiciune asupra utilizării datelor neajustate în definiţia standard a ieşirii din recesiune."

Isar apreciază că şi după ce revenim pe plus pe datele neajustate, există posibilitatea ca economia să se mişte marginal în jurul lui zero.

"Riscul menţinerii economiei doar marginal peste o creştere zero pentru o bună perioadă de timp se poate materializa în condiţii monetare şi de creditare neadecvate. Spre exemplificare, condiţiile de creditare care slăbesc creşterea economică şi o menţin departe de potenţial sunt provizionarea după norme locale şi normele de limitare a creditării în valută."